Subaru BeachBattle: Nederlands kampioenschap MTB Strandrace 2023 in Wijk aan Zee

Algemeen
De mannen van de Subaru BeachBattle hebben er zin in om van Wijk aan Zee een MTB strijdperk te maken. v.l.n.r.: Jeroen Scheffer, Maarten Niesten, Ronald van Hecke en Alexander de Wagt.
De mannen van de Subaru BeachBattle hebben er zin in om van Wijk aan Zee een MTB strijdperk te maken. v.l.n.r.: Jeroen Scheffer, Maarten Niesten, Ronald van Hecke en Alexander de Wagt. (Foto: Aangeleverd)

WIJK AAN ZEE - Op zondag 19 februari verandert het strand van Wijk aan Zee in een strijdtoneel voor mountainbikers. De Subaru BeachBattle die op deze datum wordt verreden, zal extra spectaculair worden omdat de wedstrijd tevens het Nederlands kampioenschap Mountainbike Strandrace van 2023 is.  

Niet alleen profwielrenners en rijders met een startlicentie van de KNWU kunnen deelnemen aan deze race maar ook iedere recreant en wielerliefhebber met een mountainbike. Overigens maken wel alleen de rijders die een elite-licentie van de KNWU hebben, kans op de officiële titel van ‘Nederlands Kampioen’. De winnaars van de overige categorieën worden door de organisatie van de BeachBattle gehuldigd als officieuze Nederlandse kampioenen en krijgen ieder ook hun eigen kampioens trui.    

Het startschot vindt plaats om 10.30 uur op de Dorpsweide in Wijk aan Zee. Hierbij wordt het gehele deelnemersveld met een spectaculaire en brede massastart weggeschoten. De organisatie heeft er voor gekozen om de categorieën met 30 seconden tijdverschil te laten starten. Dat betekent dat zowel recreanten als profrenners tegelijkertijd op het parcours rijden. Na de aanlooplus rijden de licentiehouders 6 hele ronden en de recreanten 4 ronden over het parcours op het strand. Dit komt neer op een afstand van respectievelijk 54 en 40 kilometer. 

Niet alleen voor de deelnemers maar ook voor toeschouwers is de Subaru BeachBattle een sensationeel evenement. Alle aspecten van de kust en het strand komen er in terug. Zo bevat het parcours strand op- en afgangen, veel zand, kustlijn, een stuk betonpromenade, een duinklim en zelfs een (éénmalige) overgang over de Noordpier.

De doorkomsten van de verschillende ronden en de finish zijn gesitueerd op het strand voor Beachclub Sunsea. 

Het parcours loopt tevens door een grote tent die over de sidewalk bij Sunsea zal komen te staan. Een leuke toevoeging die geleend is van kermiskoersen bij onze zuiderburen waar bij slecht weer ook het publiek het voordeel van kan inzien. 

De Subaru BeachBattle probeert de lokale middenstand bij het evenement te betrekken en daarnaast zijn ook businessteams van harte uitgenodigd om mee te doen. Na zes eerdere, succesvolle edities met nationale uitstraling en internationale deelnemers heeft dit mountainbike evenement zeker een bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten van Sportstad Beverwijk.