Motie van afkeur voor voltallig college Beverwijk

Algemeen
Wethouder Bal aan het woord.
Wethouder Bal aan het woord. (Foto: Co Backer)

BEVERWIJK - De oppositiepartijen hebben ongezouten hun mening gegeven over het financiële beleid dat het college voert. Op de agenda van de raadsvergadering stond de begrotingswijziging 2023. In de voorafgaande raadscommissievergadering van 26 januari klonk al, door zowel de coalitie als de oppositie, scherpe kritiek over het gebrek aan onderbouwing, uitwerking en motivering van deze begrotingswijziging 2023. 

door Co Backer

Maar het meest stoorden alle partijen zich toen aan de beantwoording van de gestelde (technische) vragen aan wethouder Tabak. Zelfs coalitiepartner D66, bij monde van fractievoorzitter Weel, uitte hevige kritiek op de wethouder. 

Inbinden

Tijdens de raadsvergadering bonden de coalitiepartijen in. Fractievoorzitter Peter Weel (D66) slikte zijn uitspraken, die hij in de raadscommissie op niet mis te verstane woorden uitte, met gebogen hoofd in. 

De oppositiepartijen bleven bij hun ingenomen standpunt. Co den Hartog (GroenLinks) vond dat deze begrotingswijziging een feestje had moeten zijn. “Eindelijk besturen, maar het lijdt helaas tot teleurstelling. Wel geld voor onderzoeken, maar geen geld om het te realiseren.” 

Michel Verreij (Samen Lokaal) memoreerde dat het college wel stappen heeft gezet. Casper Spindelaar (VVD) was kort maar krachtig: “We gaan niet akkoord met dit stuk.”

Kelly Uiterwijk

Ruth Huis in ‘t Veld (O’ns Beverwijk) kon zich wel vinden in deze begrotingswijziging 2023, maar was wel van mening dat Landgoed Adrichem afgemaakt moest worden. 

Kelly Uiterwijk (VRIJ!!) memoreerde dat de coalitiepartijen alles dicht hebben gemetseld. “Dit is geen begroting. Het zwembad staat erin maar wat het gaat kosten staat er niet bij, geen cent.” Ook haar eerder schriftelijke gestelde technische vragen werden weer niet beantwoord. In zijn beantwoording stelde wethouder Tabak dat het beter had gekund en het moet ook beter!!! In tweede instantie draaide GL niet om de brei heen en kondigde een motie van afkeuring aan. Ook VRIJ!!! maakte zich ernstige zorgen en vroeg zich af hoe serieus de raad genomen wordt. 

Spindelaar (VVD) legde de vinger precies op de zere plek. Het verbaasde hem dat de coalitiepartijen nu in deze raadsvergadering hebben gezwegen over het nivo, uitwerking en inpact die het kan hebben. 

Middenvinger

Hij vervolgde: “De wethouder gehoord te hebben dat op inhoud geen debat heeft kunnen plaatsvinden, geen kader stellende rol hebben kunnen pakken als gemeenteraad is dit eigenlijk een aanklacht tegen alle fracties die deze motie straks niet ondersteunen en eigenlijk een middenvinger is richting onze stad en onze inwoners.’’ 

De motie van afkeur van de oppositiepartijen haalde het zonder steun van de coalitiepartijen niet. Wethouder Ali Bal ziet toch deze motie als een stimulans om het nog beter te doen.