Column Blik van Co: De Breestraat

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Het is woensdag dus even een rondje langs de markt. Ter hoogte van het pand, waar eens Cor Oly heeft gezeten, zie ik tot mijn verbazing dat men keurig naast de fiets loopt in plaats van erop. Op de hoek van de Begijnenstraat valt mijn mond open van verbazing. Staat daar handhaving?

Als ik langs loop hebben ze net een fietsende fietser aangehouden die op de stoep reed en ze slingeren hem terecht op de elektronische bon. Bij het bankje waar regelmatig hangouderen zich ophouden is het stil. Het weer is blijkbaar te slecht om te “hangen”. Aan de overkant is er volop bouwbedrijvigheid. 

Geen enkele bouwactiviteit

Dat is wel anders even verderop. Hier is geen enkele bouwactiviteit te ontdekken. De herontwikkeling van het KPN-gebouw aan de Breestraat ligt sinds vorig jaar helemaal stil. De gemeente Beverwijk heeft een bouwstop opgelegd omdat de plannen voor het pand niet duidelijk waren. De eigenaar heeft nog geen tekeningen en berekeningen aangeleverd met betrekking tot de definitieve situatie. 

Ik denk het mijne daarvan maar het is een zeer vreemde gang van zaken. Ook het pand waar de meubelzaak van SIGA heeft ingezeten ontkomt niet aan de slopershamer. Maar er is meer aan de hand op de Breestraat. Het kolossale pand van de ING staat leeg. Wat er met ‘deze puist’ gaat gebeuren is nog een vraagteken. 

De Breestraat is een winkelstraat, het is geen horecastraat

Ik kijk naar het blok tussen Meerplein, Raadhuisstraat en Breestraat. Het idee was een kleine Jumbo City aan te trekken met horeca in de vorm van een vestiging van La Place. De horeca is echter geschrapt en Jumbo zou een reguliere supermarkt willen vestigen.

Creatieve oplossingen

Wethouder Tabak ziet geen aanknopingspunten voor nóg een reguliere supermarkt in het centrum. Hij gaat creatieve oplossingen zoeken om de levendigheid in het Centrum te vergroten. 

Beverwijk hoopt vooral de horecafunctie uit te breiden in het stadshart. Met het alleen uitbreiden van de horecafunctie trek je dan méér winkelpubliek? Ik dacht het niet. De Breestraat is een winkelstraat, geen horecastraat. 

Maar we wachten de creatieve oplossingen af en hoe wethouder Tabak weer de levendigheid in het Centrum wil vergroten. Toch vraag ik mij af: Waarom heeft Jumbo plotseling haar plannen herzien en wat is er misgegaan?

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl