Online kunstlezing over Rosa Bonheur bij bieb IJmond Noord

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Dinsdag 21 maart organiseert de bibliotheek IJmond Noord in samenwerking met Bureau Boeiend een online lezing over kunstenares Rosa Bonheur.

Rosa Bonheur werd in 1822 geboren in Bordeaux als dochter van een pianolerares en een kunstschilder. Zij bleek meer interesse in tekenen te hebben dan in het onder de knie krijgen van lezen en schrijven. Haar interesse in de kunst werd vooral gestimuleerd door haar vader, die zelfs levende dieren naar het atelier bracht zodat Rosa kon oefenen.

Haar eerste grote succes was ‘Ploegen in de Nivernais’ maar ‘De paardenmarkt’ beschouwde ze als haar meesterwerk. Dat bevindt zich nu in de collectie van het Metropolitan Museum in New York. De nadruk van het tafereel ligt op de dieren. De mensen spelen een ondergeschikte rol in haar schilderijen.

Niet alleen als vrouw die schilderde schopte ze tegen conventies. Rosa Bonheur droeg mannenkleding, iets waarvoor ze officieel toestemming nodig had. En misschien was haar openheid over haar relaties met haar vrouwelijke partners nog wel het dapperste wat ze deed.

Deze online lezing van 20.00 – 22.00 uur volg je heerlijk thuis achter je eigen pc of tablet. Na aanmelding ontvang je de ochtend van de lezing een link waarmee je ’s avonds de lezing kunt volgen.
Aanmelden kan via de website van de bibliotheek (www.bibliotheekijmondnoord).