Tweede bundel is uit van de Wijk aan Zeese ‘Simon Carmiggelt’

Algemeen
Simon Carmiggelt is het grote voorbeeld voor Peter Meester uit Wijk aan Zee.
Simon Carmiggelt is het grote voorbeeld voor Peter Meester uit Wijk aan Zee. (Foto: Siem Weterings)

WIJK AAN ZEE - Wie heeft Simon Carmiggelt nog gekend? Dan ben je waarschijnlijk ouder dan 50 jaar, want hij is al zo’n 35 jaar geleden overleden. Deze Nederlandse journalist, schrijver en dichter is bij de ouderen vooral bekend van zijn korte verhaaltjes. Onder het pseudoniem “Kronkel” publiceerde hij bijna veertig jaar vrijwel dagelijks een cursiefje in dagblad Het Parool, waarin hij gewone zaken op verrassende wijze omschreef, met oog voor humor in het verschil tussen ideaal en werkelijkheid. Totaal heeft hij er zo’n 8700 geschreven. 

door Siem Weterings

Simon Carmiggelt is het grote voorbeeld van Peter Meester uit Wijk aan Zee die deze week zijn 2e bundel uitbracht met zijn persoonlijke ‘kronkels’. 

Al jong met schrijven

Hij begon al jong met schrijven, voor de schoolkrant en het orgaan van de volleybalvereniging. Later werkte hij mee aan de column ‘Kijk op de Wijk’ voor dorpskrant De Jutter – nadat hij als twintiger Beverwijk verruild had voor Wijk aan Zee. Die omgeving is sindsdien één van de inspiratiebronnen voor zijn stukjes. Korte verhaaltjes uit zijn dagelijkse leven, herkenbaar en van een ontroerende eenvoud. 

Zijn vrouw, kinderen en dorpsgenoten uit Wijk aan Zee spelen sinds jaar en dag de hoofdrol. 

Bananen die een naam krijgen zodat ieder gezinslid er evenveel krijgt. Earpods die als dropjes worden aangezien en moeder die condooms gaat halen voor haar zoon die voor het eerst zonder ouders op vakantie gaat. Peter beschrijft deze scènes met een flinke dosis zelfspot.

Weemoed

Van jongs af aan zat het schrijven dus al in hem. Met enige weemoed vertelt hij over de prachtige, humoristische e-mailwisselingen die hij had met zijn vader. 

Nadat deze plotseling overleed, zes dagen voor 9/11 (2001), heeft het schrijven op een zeer laag pitje gestaan, de lol was er een beetje vanaf. Jacky -De Vrijstaat Roetz- de Vries heeft hem 8 jaar geleden overgehaald om toch weer ‘de pen’ op te pakken en daar is Peter erg blij om. In 2018 verscheen zijn eerste bundel van 50 verhaaltjes onder zijn alias Pepi, het koosnaampje dat zijn vrouw Wilma hem gaf. 

De Vrijstaat Roetz

Nu dus zijn 2e bundel welke een uitgave is van de idealistische uitgeverij “De Vrijstaat Roetz”. De bekende Heemskerker Henk Tijbosch is verantwoordelijk voor deze prachtige uitgave. De fraaie illustraties zijn verzorgd door zijn jongste zus Karin Meester.

ICT-programmeur

Peter Meester is ICT-programmeur bij Forbo in Krommenie en gaat over een paar maanden, als hij 65 wordt, met vervroegd pensioen.  Later dit jaar gaat ook zijn vrouw met pensioen en het eerste kleinkind komt er aan. Meer tijd om te reizen, te schrijven en ook om muziek te maken. Gitaar spelen samen met vrienden doet hij regelmatig in het gezellige dorpscafé De Zon.

Inspiratie

Genoeg inspiratie zodat een derde deel waarschijnlijk geen vijf jaar op zich zal laten wachten. Pepi-2 kost tien euro en is te bestellen via peter.meester@ziggo.nl Vijftig verhaaltjes met een glimlach. Peter Meester, een Wijk aan Zeeër met een positieve ‘kronkel’.