Overhandiging 1e druk boek Sara Burgerhart aan de bibliotheek

Algemeen
Geertje French zal de 1e druk van Sara Burgerhart aan de bibliotheek overhandigen.
Geertje French zal de 1e druk van Sara Burgerhart aan de bibliotheek overhandigen. (Foto: NH/Dennis Mantz)

BEVERWIJK - Op maandag 27 maart a.s. zal Bibliotheek IJmond Noord in Beverwijk van Geertje French (tot voor kort secretaris van de Stichting tot behoud van het huisje van Betje Wolff en Aagje Deken) een bijzonder boek overhandigd krijgen. Het betreft namelijk de eerste druk (1782) van het boek De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart, geschreven voor Betje Wolff en Aagje Deken. Deze dames hebben van 1782 tot 1788 gewoond en gewerkt in Lommerlust in Beverwijk.

De historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart is uitgegeven in 1782 en wordt beschouwd als de eerste Nederlandse briefroman. Het verhaal beschrijft de belevenissen van het jonge meisje Sara Burgerhart. Daarnaast staat het zelfstandig denken van de mens centraal, wat in het algemeen kenmerkend is voor het denken in de tijd van de Verlichting.

Het bijzondere exemplaar dat de bibliotheek overhandigd krijgt was in het bezit van Meta Bison, die het na haar overlijden heeft nagelaten aan Geertje French, met de vraag er goed voor te zorgen.

De bibliotheek zal het bijzondere exemplaar tentoonstellen op de pilaar tussen de vergaderzalen Betje Wolff en Aagje Deken, waar het heel goed op z’n plek is.