Kelly Uiterwijk in de Provincie als statenlid

Algemeen
Kelly Uiterwijk.
Kelly Uiterwijk. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK/BEVERWIJK - De Beverwijkse Kelly Uiterwijk is de komende vier jaar statenlid in onze Provincie. Navraag leert ons dat zij het eerste vrouwelijke statenlid is uit Beverwijk. 648 kiezers maakte het vakje rood bij haar naam. Totaal kreeg JA21 in Beverwijk 1270 stemmen in Beverwijk. Oud-wethouder van Heemskerk, VVD’er Gaatze de Vries, is niet gekozen als statenlid. 

Door Co Backer

Uiterwijk stond als nummer drie op de kandidatenlijst van JA21. De uitslag in Noord-Holland laat zien dat JA21 drie zetels heeft gehaald, genoeg dus voor een plek voor Uiterwijk in de Staten.  Uiterwijk: “ Ik zal mijn werk voor de Staten combineren met mijn raadslidmaatschap voor Vrij! in Beverwijk. Het combineren van een gemeenteraadszetel en een zetel in de Provinciale Staten gebeurt wel vaker. De raadsvergaderingen in Beverwijk zijn op de donderdagavond en de vergaderingen voor de Staten is op de maandag. Ik maak me al jaren sterk voor een mooier en beter Beverwijk, en dat blijf ik doen, en ik wil me nu ook hard maken voor een mooiere provincie. In de IJmond is genoeg gaande en ik zal daarom zo goed mogelijk de IJmond vertegenwoordigen. Maar ook de financiën van de Provincie zal ik nauwkeurig volgen. Een nieuwe uitdaging en ik heb er zin in.” De installatie van de Statenleden zal plaatsvinden in het Provinciehuis in Haarlem op 29 maart. 

Grote overwinning BBB

In Beverwijk/Wijk aan Zee werden er 16063 stemmen uitgebracht; aantal blanco stemmen 63; aantal geldige stemmen 16126; ongeldige stemmen 54; aantal kiezers 16180. Er werden in totaal 31271 kiezers opgeroepen en het opkomstpercentage was 51,74%. De grote overwinnaar BBB kreeg 2522 stemmen; Als tweede GroenLinks met 1444 stemmen; PvdA 1409 stemmen; PVV 1276; JA21 1271. Meest opvallend is dat D66 maar 737 stemmen en het CDA maar 647 stemmen in Beverwijk/Wijk aan Zee behaalde. Opvallend is dat in Wijk aan Zee veel op de Partij van Dieren is gestemd. Deze partij kreeg 153 stemmen. Zij waren hierdoor de grootste partij in Wijk aan Zee. Opvallend is dat D66, toch een D66 bolwerk, maar 65 stemmen kreeg. Na het tellen van alle stemmen in Noord-Holland is de BoerBurgerBeweging (BBB) ook in onze Provincie de grootste partij, gevolgd door VVD. PvdA en GroenLinks behaalde wat winst. Verlies was er voor D66 en het CDA. Maar de grootste verliezer in deze provinciale verkiezingen is Forum voor Democratie. Zij gingen van 9 zetels naar 2 zetels. Komende tijd zullen er gesprekken plaatsvinden om een coalitie te vormen. BBB heeft oud-staatssecretaris en oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol (VVD) voorgedragen als verkenner voor een coalitie in Noord-Holland.