HGMK-lezing: Conny Braam over De revolutie van Pelle

Algemeen
Revolutie van Pelle
Revolutie van Pelle (Foto: Lillianne Kuijt)

BEVERWIJK - In de kleine zaal van het Kennemer Theater in Beverwijk verzorgt Conny Braam op donderdag 30 maart een lezing over haar pas verschenen nieuwe boek. HGMK-leden krijgen daarbij een flinke korting op de toegangsprijs.

In haar nieuwe roman ‘De revolutie van Pelle’ gaat Conny Braam op zoek naar wat haar tot de rebelse meid heeft gemaakt die in mei 1968 na een knallende ruzie op de trein stapte.
De reconstructie van haar verleden begint in het negentiende eeuwse IJmuiden waar grootmoeder Keet Pelle een kroeg drijft en evenals vele werkloze kanaalgravers en arme vissers in de ban raakt van de revolutionaire socialistenleider Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Vanaf 1924 is het Keets dochter Grada die vanuit Beverwijk vertelt over haar pogingen om te ontsnappen aan de vernederende armoede alsook aan haar moeder en de narigheid van de Tweede Wereldoorlog.

Begin jaren vijftig komt Conny Braam zelf aan het woord en vertelt over haar jeugd in Arnhem, waar de koude-oorlogsmentaliteit, brave burgerlijkheid en het racisme van haar vader uiteindelijk onverdraaglijk worden. De belofte van revolutie zal haar naar Amsterdam lokken, waar ze de Nederlandse Anti-Apartheidsbeweging opricht.

Tijdens deze lezing, georganiseerd door het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland in samenwerking met de Bibliotheek IJmond-Noord en het Kennemer Theater, vertelt de schrijfster over de totstandkoming van het boek en zal ze ongetwijfeld ingaan op haar eigen herinneringen in onze regio. De revolutie van Pelle is tijdens de pauze te koop en kan dan door Conny Braam gesigneerd worden.

Kaarten bij het Kennemer Theater, donderdag 30 maart, aanvang 20:00 uur of via www.hgmk.nl Entree € 16,-; leden van de bibliotheek € 12,50; HGMK-leden € 5,- op vertoon lidmaatschapskaart.

Cover van het boek.