Eerste herdenking bij Joods Namenmonument ontroerend

Algemeen
Burgemeester Martijn Smit en enkele leerlingen legden een krans namens het gemeentebestuur..
Burgemeester Martijn Smit en enkele leerlingen legden een krans namens het gemeentebestuur.. (Foto: Leo Tillmans)

BEVERWIJK – De eerste herdenking bij het Joods Namenmonument Beverwijk was een ontroerende en indrukwekkende bijeenkomst. Het waren met name de leerlingen en docenten van het Castor College – de adoptant van het namenmonument – die het hoge aantal bezoekers stil kregen. Drie leerlingen, Quincy van Heems, Vedinee Wadekar en Siam Basri, lazen de namen voor van de 99 Joodse inwoners die in maart 1942 door de Duitse bezetter werden weggevoerd en niet meer terugkeerden naar Beverwijk en Wijk aan Zee. Nina Baar en Tamara Klaver brachten hun zelfgeschreven gedichten ten gehore en Renzo ter Horst, Dinand de Groot en Giel van der Mey legden namens de school een bloemstuk. 

door Co Backer

En dit was nog maar een deel van het herdenkingsprogramma. 

Oud-stadsarchivaris van Beverwijk Jan van der Linden hield een toespraak over Joods Beverwijk. ‘’De Joodse inwoners van toen, hebben Beverwijk mede gevormd tot de gemeente die het nu is. De Joden die de oorlog wel overleefden hadden het niet gemakkelijk.’’

Hoofdrol voor leerlingen van het Castor College

Hij vervolgt: ‘’Van de 205 Joodse inwoners voor de Tweede Wereldoorlog keerden er 12 terug naar Beverwijk. Van een Joods leven in de stad was geen sprake meer, al was het maar omdat de synagoge in de Breestraat werd gesloten, verkocht en gesloopt.’’

Burgemeester Martijn Smit sprak over het ‘’blijven herdenken’ en liet met vreugde weten ‘trots te zijn op de betrokkenheid en inzet van docenten en leerlingen van het Castor College. Het is fantastisch dat deze school het namenmonument heeft geadopteerd. Dat geeft zekerheid voor de toekomst. De namen van de mannen, vrouwen en kinderen die op het monument staan, zijn alles wat we nog van hen hebben.’’

Vergezeld

De burgemeester was vergezeld van de wethouders Jaqueline Dorenbos-de Hen, Cecilia van Weel-Niesten en Ali Bal. Wethouder Teun-Jan Tabak was ook van de partij, maar dan in zijn functie van voorzitter van de Stichting 4 mei Beverwijk. 

Er werd Jiddische en Joodse muziek ten gehore gebracht, burgemeester Martijn Smit legde een krans namens het gemeentebestuur; Jan van der Linden en Wim Spruit deden hetzelfde, maar dan namens de Stichting 4 mei Beverwijk. 

Vlag halfstok

Met op de achtergrond een wapperende vlag halfstok en de hoorbare wind, was er twee minuten stilte. Na afloop pakten de scholieren hun fietsen en gingen naar huis. De overige gasten bleven napraten in de koffiekamer van de begraafplaats. 

‘’Het was fijn om nabestaanden te mogen verwelkomen, om te zien hoe burgemeester Smit in gesprek ging met enkele leerlingen en ook de docenten bedankte voor hun inzet en betrokkenheid bij deze herdenking’’, aldus Wim Spruit, coördinator van deze herdenking en secretaris van de Dodenherdenking op 4 mei in Beverwijk. 

Onschatbare waarde

Spruit gaat verder: ‘’Het is van onschatbare waarde, dat de leerlingen – elk met zijn of haar eigen achtergrond – deze geschiedenis kennen en er mee omgaan. Hoe afschuwelijk deze geschiedenis ook is. Daarom is ervoor gekozen om jaarlijks op of voor 25 maart een herdenking op Duinrust te houden.’’

Het monument is vorig jaar onthuld door rabbijn Shmuel Spiero en burgemeester Martijn Smit. Het is er gekomen dankzij de Werkgroep Joods Namenmonument Beverwijk.