Wanneer begint de zomer 2024?

Nieuws
Wanneer begint de zomer?
Wanneer begint de zomer? (Foto: Pexels)

REGIO - Wanneer begint de zomer in 2024? Een vraag die je jezelf misschien wel hebt gesteld de afgelopen tijd. Maar wanneer begint de zomer in 2024? Lees het snel in dit artikel!

Wanneer begint de zomer 2024?

De zomer van 2024 begint op 20 juni. Let op: de meteorologische zomerbegint al op 1 juni! ‘Meteorologisch’ houdt in dat meteorologen bepaald hebben dat alle seizoenen in totaal 3 maanden duren. Zo dus ook de zomer (juni, juli, augustus).

Waarom begint de zomer op 20 juni?

Op maandag 20 juni 2024 staat de zon loodrecht boven de evenaar. Misschien dacht je dat de zomer op 21 juni zou beginnen? Rond de 21e begint vaak wel een nieuw seizoen, maar dit verschilt dus per jaar. Dat heeft in dit geval te maken met de astronomische zomer.

Wat is de astronomische zomer?

Voor de astronomische zomer geldt dat het moment waarop de zon het meest noordelijk staat (gezien vanaf de aarde) wordt aangehouden. Voor de winter wordt gekeken naar het moment dat ’s middags de zon aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel staat.

De dag waarop de herfst begint afhankelijk is van hoe de aarde ten opzichte van de zon staat: recht erboven. Dat is dus elk jaar op een andere dag. Dit geldt overigens ook voor de lente: ook de start hiervan wordt bepaald door de stand van de aarde ten opzichte van de zon.

Meteorologische zomer

Voor de weerkundigen begint de zomer ieder jaar op 1 juni. Dit komt omdat de wisselende dagen van de astronomische zomer erg onhandig zijn voor weerkundigen. Op deze manier duurt ieder seizoen precies drie maanden.

Seizoenen 2024

Benieuwd naar wanneer de andere seizoenen beginnen in 2024? bekijk ze hieronder!