Column Blik van Co: ‘Dat vroeger alles beter was, is tijdloos’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Iedereen kent de uitspraak: ‘Vroeger was alles beter!’ Vroeger was niet alles beter, vroeger was alles anders. Mijn verleden reikt steeds verder en dus kom ik nu op een punt dat ik ook regelmatig het heden met het verleden vergelijk. Sommige dingen uit mijn jeugd, zijn voor mijn kinderen en kleinkinderen totaal onbekend. 

Zo huurden wij vroeger nog wel eens een videofilm! Dat is nu niets bijzonders meer, want met één druk op de knop hebben we een filmstream binnen handbereik. We hoeven er nu niet de deur meer voor uit. 

Op mijn slaapkamer kon ik mijn favoriete nummers opnemen op een cassettebandje. Ik kon de allernieuwste liedjes uit de top 40 op mijn Walkman afluisteren. De discman (een soort cd-speler) kwam. Die had als vervelende eigenschap wel eens over te slaan bij een hobbel of een bobbel. Later kon je cd’s kopiëren. 

De walkmans en discmans verdwenen uit het straatbeeld en daar kregen we de mp3-speler voor terug. We hadden de gulden. In het jaar 2002 kregen we daarvoor de welbekende Euro in de plaats. De strippenkaart en de hard kartonnen treinkaartjes, met in het midden een gaatje, zijn er ook niet meer. Een plastic OV-chipkaart kwam hiervoor in de plaats. 

Mijn generatie heeft heel wat veranderingen doorgemaakt

De fotorolletjes en het ontwikkelen behoorden ineens tot het verleden. Foto’s plakken hoeft niet meer want het kan nu allemaal digitaal. Ja, mijn generatie heeft heel wat veranderingen doorgemaakt, een hoop nostalgie is met de noorderzon vertrokken. Misschien wel hele waardevolle herinneringen. Ja mensen, er is een hoop verdwenen. 

De jeugd groeit nu op met de High Tech hoogstandjes, net zoals wij opgroeiden met de revolutionaire, technische hoogstandjes uit de tijd van onze ouders en opa’s en oma’s. Hierdoor zal de uitspraak dat vroeger alles beter was, tijdloos is. Iedere generatie roept dit. Want iedere generatie maakt veranderingen door. 

Onze kinderen maken een andere jeugd door dan wij deden. Een stukje jeugdsentiment en nostalgie gaat voor ons verloren. Dat is jammer, maar vooral voor onszelf! Het waren mooie en fijne tijden en ik weet zeker dat mijn kinderen en kleinkinderen later ook zo terugkijken. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl