Leo Tillmans op indrukwekkende wijze geëerd

Nieuws
Plaquette voor Leo Tillmans.
Plaquette voor Leo Tillmans. (Foto: Co Backer)

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Zaterdagmorgen 18 november 2023 werd op een zeer indrukwekkende wijze de plaquette onthuld ter nagedachtenis aan Leo Tillmans. Totaal onverwachts overleed de bekende Heemskerker op 16 juli 2023. De ras-Heemskerker stond in de wijde omtrek van het dorp bekend als de fotograaf die overal bij was. De liefde tussen Leo en het dorp was wederzijds. Maar ook in Beverwijk was Leo een graag geziene fotograaf. Voor het Nieuwsblad Beverwijk/Nieuwsblad Heemskerk maakte hij talloze foto’s. 

door Co Backer

In Beverwijk maakte Leo foto’s tijdens de jaarlijkse feestweek (tegenwoordig Stadsfeesten genoemd, red.) en kermis. Maar ook was hij present op bijzondere dagen als Koningsdag en dodenherdenking en de activiteiten op 5 mei. En bij de Sinterklaasintocht was Leo steevast van de partij. Op de voetbalvelden stond de Heemskerker bij derbyduels langs de kant met fotocamera. De fotografie was zijn grote hobby, maar zijn brood verdiende hij in de zorg. Leo was jaren werkzaam voor de ViVa! Zorggroep en vertoefde voor deze organisatie veel in Beverwijk. 

Leo had zo graag een fraaie gedenkboom willen plaatsen in Heemskerk, in het kader van de 75e viering van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Door de corona is die boom er nooit gekomen. 

Gedenkboom

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 19 oktober 2023 maakte Burgemeester Alexander Luijten bekend dat er nu wel een gedenkboom komt, een gedenkboom voor de op 16 juli overleden Leo Tillmans. Bij de Laurentiuskerk, inclusief een plaquette. “Leo was markant door zijn bescheidenheid’’, sprak de burgemeester die avond. “Waar was hij niet bij betrokken? En alles wat er in Heemskerk gebeurde, wist hij of hij had het al op de foto gezet. Hij stond altijd voor iedereen klaar, maar vroeg nooit iets voor zichzelf. Van de gedenkboom voor 75 jaar bevrijding is het nooit gekomen. Maar al die clubs en verenigingen waar Leo bij betrokken was, kwamen met het idee om een gedenkboom voor Leo te plaatsen. Zo is het gegaan. En dat gaan we doen”, aldus de burgemeester tijdens de raadsvergadering van 19 oktober 2023.

Woorden

Dat de woorden van de burgemeester Luijten onderstreept werden blijkt alleen al uit de vele aanjagers voor deze gedenkboom. De Historische Kring Heemskerk, Comité 4 en 5 mei Heemskerk, Voetbalverenigingen ADO’ 20 en ODIN’59, Brandweer Heemskerk en het CDA Heemskerk namen allen initiatief om voor Leo een blijvende gedenkplaats te creëren. De gemeente werkte hierin volop mee.

Afgelopen zaterdag 18 november was het de dag dat Leo op deze dag 61 jaar zou zijn geworden. Ondanks het slechte weer waren zeer vele aanwezig, en werd het officiële gedeelte door het slechte weer in de pastorie van de Laurentiuskerk gehouden. Vele sprekers spraken mooie woorden. 

Onbaatzuchtigheid

Zoals de brandweer van Heemskerk die hem roemt om zijn onbaatzuchtigheid. “Hij was het voorbeeld van hoe een brandweerfotograaf te werk zou moeten gaan.” 

John van Nimwegen sprak namens het CDA-Heemskerk: “ Leo was iemand die precies wist wat er in Heemskerk leefde. Vooral als het ging om de ouderen, hij heeft bijna heel zijn leven in de ouderenzorg werkte.’’ De onthulling van de plaquette ter nagedachtenis aan hem is geplaatst naast de boom, die onlangs speciaal geplant is. Een zilverlinde die eeuwen jaren oud kan worden en die de herinnering aan Leo levendig zal houden. Zoals de plaquette al zegt: Leo was een Heemskerker onder de Heemskerkers.