Bescherm uzelf en anderen: Haal de griepprik!’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: 2MOONS)

COLUMN - Het is weer die tijd van het jaar - de griepvaccinaties worden gegeven. Onlangs ben ik, samen met mijn collega-directeur van de Veiligheidsregio Kennemerland, ingeënt tegen de griep. Een jaarlijks ritueel voor zo’n zes miljoen mensen die een uitnodiging ontvangen voor deze gratis prik, verstrekt door de huisarts of instellingsarts.

De griep, een virus dat ernstige ziekte kan veroorzaken, onderscheidt zich duidelijk van een stevige verkoudheid. Vooral voor personen van 60 jaar en ouder kan de griep grote gevolgen hebben. Naast deze groep is de griepprik voor mensen met een longziekte, diabetes type 1 en 2, een nierziekte, dementie, een ernstig overgewicht (BMI) = 40) een verstandelijke beperking etc. Daarom worden deze groepen elk najaar uitgenodigd om de prik te halen. Een belangrijk punt: u bent ongeveer een half jaar beschermd door de griepprik. Wie vorig jaar al gevaccineerd is, is met die vaccinatie deze winter niet meer beschermd. Dat komt omdat het griepvirus voortdurend verandert. Daarom is het belangrijk om jaarlijks deze prik te halen, zodat het lichaam jaarlijks nieuwe afweerstoffen kan aanmaken. Deskundigen voorspellen welke griepvirussen de komende winter dominant zullen zijn, en de griepprik is daarop afgestemd. Zij voorspellen dat op basis van de virussen op het zuidelijk halfrond. Het ene jaar is deze voorspelling beter dan het andere jaar. Maar gelukkig hebben we in de loop van de jaren daar veel deskundigheid op verkregen. Zwangere vrouwen ghoren nu officieel ook tot de doelgroepvan de gratis griepprik. Vorig jaar mochten ze zich al melden, maar werden ze nog niet officieel uitgenodigd. Het griepvaccin wordt alleen toegediend tijdens de griepperiode, van 15 oktober tot 1 maart. Wie op 15 oktober al meer dan 22 weken zwanger is, kan ook kosteloos het griepvaccin krijgen. Inwoners van Haarlemmermeer kunnen deze prik bij ons halen. Inwoners uit andere gemeenten binnen Kennemerland terechtkunnen bij JGZ Kennemerland. Ook werkgevers bijv. in de gezondheidszorg bieden de griepprik aan voor medewerkers. Om die reden ontvingen mijn collega en ik de griepvaccinatie.

Mijn oproep is: Heeft u een uitnodiging ontvangen en behoort tot de doelgroep of biedt uw werkgever de vaccinatie aan? Bescherm niet alleen uzelf maar ook anderen door de griepprik te halen! Het is een kleine stap met grote voordelen voor ieders gezondheid.

Ciska Scheidel directeur GGD Kennemerland