80 jaar herdenking razzia Beverwijk

Nieuws
Horst en Lia Heydenreich met hun plaquette.
Horst en Lia Heydenreich met hun plaquette. (Foto: Siem weterings)

BEVERWIJK - Op 16 april 1944, alweer 80 jaar geleden, hield de Duitse bezetter in Beverwijk en Velsen-Noord een razzia. Totaal werden er 486 jonge mannen weggevoerd van wie een groot aantal niet is teruggekeerd. Van degene die het wel wisten te overleven, kampten velen met lichamelijke en psychische klachten voor de rest van hun leven. Eerst werden ze ondergebracht in Kamp Amersfoort en daarna verspreid over diverse kampen in Duitsland waaronder Kamp Zöschen.

Door Siem Weterings

Voor waarschijnlijk de laatste keer worden er dit jaar weer gemeenschappelijke herdenkingen gehouden. Van 14 tot en met 19 april komt een Duitse delegatie naar Beverwijk. De burgemeesters van Neukieritz en Merseburg zullen samen met zo’n tien personen van Heimat und Geschichtsverein Zöschen naar de IJmond afreizen om hun medeleven te tonen bij het gedenkteken voor station Beverwijk.

Al zo’n twintig jaar organiseren Lia en Horst Heydenreich uit Wijk aan Zee, samen met Beverwijker Cor Bart, een busreis naar Zöschen om onder andere de Nederlanders te gedenken die in dit kamp gestorven zijn. Maar ook bij andere slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog wordt stilgestaan. De delegatie uit de IJmond zal een plaquette aanbieden ter herdenking van de honderden doden die vielen tussen 7 augustus 1944 en 15 april 1945.

Deze busreis van ongeveer 700 km vindt plaats van 9 tot en met 13 mei. De deelnemers, waaronder kinderen en een kleinzoon van gevangen in die periode, betalen zelf hun eet- en verblijfskosten. Ook filmmaker Roy Dames van de documentaire Oorlog tot in het Graf gaat dit jaar mee. Totaal zijn er tot nu toe negentien deelnemers, maar er is nog plaats in de bus die hoogstwaarschijnlijk dit jaar voor de laatste keer gaat. 

Programma

De bus rijdt op donderdag 9 mei naar het hotel in Halle. Vrijdag en zaterdag zijn vrij te besteden, zondag met de bus naar de herdenking in Zöschen. Maandag 13 mei rijdt de bus weer terug.

De bus inclusief chauffeur voor vijf dagen huren is erg duur. Deze kosten worden gedeeld door de deelnemers. Ook mensen die niet naar de herdenking willen op zondag kunnen gewoon mee. Halle is een leuke stad en het is maar een half uurtje met de trein naar de wereldstad Leipzig met zijn vele bezienswaardigheden.

Neem voor meer informatie contact op met Lia Heydenreich via 0251-374434. Ook als je de busreis zou willen sponsoren.

Kijk voor meer informatie over de razzia in Beverwijk en Velsen-Noord op razziabeverwijk.nl.