Schietvereniging Ons Genoegen na bijna 100 jaar nog steeds een begrip

Nieuws
De schietbaan van schietvereniging Ons Genoegen.
De schietbaan van schietvereniging Ons Genoegen. (Foto: Schietvereniging Ons Genoegen)

WIJK AAN ZEE - Toen hij meer dan 50 jaar geleden in Wijk aan Zee kwam wonen, kreeg Rob van Kampen het advies om lid te worden van een aantal verenigingen. Rob: “Sluit je aan bij de schietvereniging, ga volleyballen en word donateur van Arion. Dan zit je meteen overal in, werd gezegd. Nu is Arion inmiddels opgeheven en de volleybalvereniging is een gezellige recreantenclub geworden in De Moriaan. Maar de schietvereniging bestaat nu al bijna 100 jaar en is de oudste vereniging van Wijk aan Zee.”

Door Serena van Heuven

Tijd om eens een kijkje te nemen bij die oudste vereniging. De redactie sprak met Rob van Kampen en Martin van der Eijnde. Rob is al 49 jaar lid van de schietvereniging en is in het verleden lang voorzitter geweest. Martin is nu zo’n vijf tot zes jaar lid van Ons Genoegen en erg betrokken bij het verenigingsleven.

Schietvereniging Ons Genoegen is ontstaan door het samenvoegen van twee verenigingen. Rob: “Een ietwat oubollige naam, maar onze vereniging is verre van dat!” De vereniging bestaat momenteel uit 25 leden, mannen en vrouwen, waaronder ook veel jongeren.

Beroemde leden

De leden zijn erg trots op de vereniging, maar ook op wie er in de geschiedenis allemaal lid zijn geweest. “In de geschiedenis zijn veel beroemde Wijk aan Zeeërs lid geweest van de vereniging, waaronder Frans Heine, Theo Albers, Nico Snijders, Willem Handgraaf, Joop Rooker en vele anderen”, aldus Rob.

Schietbanen

In de achterzaal heeft de vereniging drie volautomatische schietbanen van 15 meter. Er wordt geschoten met 4.5 mm kogels. De vereniging heeft de nieuwste luchtbuksen van het merk Walther, met een luchtpatroon van 300 bar. “We hebben zelf vijf buksen in bezit, waardoor de leden geen eigen buks nodig hebben.”

Kwaad daglicht

Schietsport staat soms in een kwaad daglicht. “Het is daarom goed om te weten dat wij niet met kruit schieten, maar met lucht. Dat is in vergelijking met kruit stil en daardoor relatief rustig. Je kan één kogeltje laden en schieten en voor het volgende schot moet je opnieuw een kogeltje laden”, aldus Martin. Als mensen zich aanmelden bij de vereniging en voor een proefkaart komen, worden ze volledig begeleid wat betreft regels. Martin: “Wat kan wel, wat kan niet, maar ook begeleiding wat betreft hun houding, ademhaling en concentratie.” Voelt het nou niet helemaal goed? Dan krijgt die persoon wel een herkansing, laat Martin weten. “Uiteraard blijven we deze persoon dan goed begeleiden en kijken we of het opgepakt wordt. Lukt dit niet, dan kan diegene helaas geen lid worden van de vereniging. Ook is er altijd een zekere controle in de zin van begeleiders op de baan. We schieten dan wel met lucht, maar schietregels worden volledig gehanteerd zodra de baan betreden wordt.”

Tekst gaat door onder de foto.


Schieten vergt veel concentratie en focus. - Foto: Aangeleverd

Competitie

Uiteraard heeft Ons Genoegen ook een eigen competitie. Martin: “De competitie bestaat uit 32 schietbeurten per jaar, waarna de beker en wisselbekers uitgereikt worden op een gezellige slotavond.” Rob vult aan: “Ik heb al vele malen achtereen de wisselbeker gewonnen, daar ben ik best wel trots op. Dit is nu - logischerwijs - overgenomen door de jeugd.”

“Maar gezelligheid staat voorop”, laat Rob weten. Hij vervolgt: “Terwijl schutters zich concentreren in de achterzaal, zit de stamtafel in het café vol. Het sociale aspect is heel belangrijk.” De leukste herinnering die Rob dan ook heeft aan de vereniging is de periode dat er naast het schieten, ook groepjes ontstonden die samen gingen biljarten, pokeren, dammen en er was zelfs een pandoer-ploeg van de senior schutters.”

Er wordt voor de competitie 32 keer geschoten en daarbuiten organiseert de vereniging ook sinterklaasschieten, kerstschieten, paasschieten, een familiedag en een jaarlijkse uitwisseling met een schietvereniging in Eys in Limburg om te gaan vogelschieten. “Die vogels zijn van hout hoor”, laat Martin snel weten.

Voordelen

Een van de vele voordelen van het schieten bij een vereniging, vindt Rob het sociale contact. “Het is ook zo leuk om een club die al bijna 100 jaar oud is in stand te houden en bij te dragen aan het voortbestaan van Café De Zon, welke wij een jaar geleden als dorp hebben overgenomen.”

Martin ervaart ook voordelen op een ander vlak. “Na een wat moeilijkere periode had ik moeite met mijn concentratie, ik kon mij slecht focussen. Bij schieten zijn de beheersing van je ademhaling én concentratie erg belangrijk. Dat heeft mij echt geholpen.”

Lid worden

De dinsdagavond, de schietavond, is en drukke en gezellige avond in Café De Zon. “De schietvereniging, de schaakclub en onze biljartploeg zitten daar dan gezellig met zijn allen, allemaal bijgestaan door een schare aan fans.”

De schietvereniging heeft nog ruimte voor nieuwe leden. “Het is alleen wel belangrijk dat je betrokken bent, je gedraagt zoals past bij de sport en het ook leuk vindt om met elkaar een gezellige avond te hebben. We praten graag bij aan de stamtafel en hebben dan de grootste lol. Maar zodra je door de deur de schietbaan op gaat, dan gelden alle regels om verantwoord te schieten.”

Kijk voor meer informatie op onsgenoegen-waz.nl of neem contact op met Lien via 06-20730160. “Maar gewoon even gezellig langskomen mag ook hoor!” zeggen ze in koor.

Luchtbuksen van schietvereniging Ons Genoegen.
Geconcentreerd schieten op de schietbaan bij vereniging Ons Genoegen.
Geconcentreerd schieten op de schietbaan bij vereniging Ons Genoegen.