RIVM helpt burgerwetenschappers met analyse luchtkwaliteit IJmond

Nieuws
Hester Volten.
Hester Volten. (Foto: BY-NC-ND Jimena Gauna, Waag Futurelab, 2023)

IJMOND - In de gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen wordt de luchtkwaliteit al sinds 2018 gemeten door inwoners met fijnstofsensoren van Hollandse Luchten. Op vrijdag 8 maart krijgen zij hulp van wetenschapper Hester Volten van het RIVM. Zij is onderzoeker en heeft speciale interesse voor burgerwetenschap.

“Citizen science verandert onze hele manier van werken,” zegt zij, “De manier waarop we bij het RIVM meten en modelleren, de manier waarop we gegevens verwerken, de communicatie, alles. We krijgen allerlei soorten nieuwe gegevens binnen, daar moet je voor openstaan.” Op vrijdag 8 maart helpt Hester de mensen die al meten met strategisch advies om hun meetresultaten in te zetten voor een betere luchtkwaliteit. Het gaat dan om het plaatsen van extra sensoren en het uitvoeren van analyses die je onder de aandacht kan brengen van de politiek of de media.

Bijeenkomst

Geïnteresseerde inwoners van de IJmond kunnen aansluiten om ook zelf een fijnstofsensor te plaatsen, of om te helpen bij analyse of bekendheid van de data. De bijeenkomst is op vrijdag 8 maart om 19.00 uur in het Pieter Vermeulen Museum, Driehuizerkerkweg 34D in Driehuis.

Aanmelden

Aanmelden kan op de website van Hollandse Luchten: hollandse-luchten.org.