Günter en Nienke Cziechy-van der Kolk 60 jaar getrouwd

Nieuws
Günter en Nienke zijn al zestig jaar getrouwd.
Günter en Nienke zijn al zestig jaar getrouwd. (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK - Afgelopen woensdag, 28 februari, was het zestig jaar geleden dat Günter Cziechy (81) en Nienke van der Kolk (77) in Beverwijk in het huwelijksbootje zijn gestapt. Günter heeft Tsjechische roots en woonde in Duitsland. Op een Hemelvaartsdag begin jaren ’60 kwam hij met een aantal vrienden naar Wijk aan Zee. Daar was Nienke ook met een paar vriendinnen. Ze had haar schoenen uitgedaan en Günter zette ze boven op een ijsmachine waar zij nooit bij kon. “Als je met mij een ijsje gaat eten, krijg je je schoenen terug” zei hij. Nienke koos eieren eh… ijsjes voor haar geld en nu zijn ze nog steeds gelukkig met elkaar.

Door Siem Weterings

In het begin kwam Günter eerst op zijn Kreitler en later op de motor regelmatig naar de IJmond. Juist op de verjaardag van de vader van Nienke werden ze op de motor aangereden op de Rijksstraatweg naar Castricum. De familie Beliën was snel ter plaatse met hun ambulance. Nienke was er redelijk afgekomen met slechts wat blauwe plekken, maar Günter moest toch wat langer in het Rode Kruis Ziekenhuis blijven met been- en hoofdwonden. Hij had al aangegeven graag in Nederland te willen blijven en zo geschiedde.

Getrouwd was het toen toch makkelijker om aan woonruimte te komen. Na wat zomerhuisjes kwamen ze in het Aagtendorp terecht waar ze nu al ruim 55 jaar naar alle tevredenheid wonen. De familie bestaat nu uit drie dochters, schoonzonen, zeven klein- en twee achterkleinkinderen. Günter werkte bij een Nederlands filiaal van Dillinger als lasser. Toen dit bedrijf verhuisde naar Indonesië zag Nienke dat helemaal niet zitten. Dit keer koos Günter eieren eh… Hoogovens voor zijn geld en heeft hier tot zijn pensionering gewerkt. Nienke heeft ruim 25 jaar bij het RKZ gewerkt, op de afdeling medische hulpmiddelen. Nu is ze mantelzorger voor haar man en voor haar broer.

Eind maart is het feest met de hele familie. Hun schoonzoon, die kok is in de offshore bij Mexico, komt dan weer voor vijf weken terug en hij gaat voor iedereen koken. Daar zal zeker een stukje vis bij zitten, Günter heeft er honderden gevangen als fanatiek amateur visser. Ga maar eens bij hun naar het toilet.