Dodenherdenking in Wijk aan Zee

Nieuws
Tijdens de dodenherdenking in Wijk aan Zee worden er kransen neergelegd bij het oorlogsmonument. Foto ter illustratie.
Tijdens de dodenherdenking in Wijk aan Zee worden er kransen neergelegd bij het oorlogsmonument. Foto ter illustratie. (Foto: Rodi Media Archief)

WIJK AAN ZEE - Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aandacht voor de lustrumviering van 80 jaar vrijheid die in september aanstaande start.

Daarbij zal aandacht zijn voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achter liet en die nog steeds zichtbaar zijn in families die dierbaren hebben verloren in de werkkampen, bij oorlogsgeweld en tijdens de Holocaust, in Nederland, Nederlands Indië/Indonesië. Maar die oorlog werkt ook breder door in bijvoorbeeld de manier waarop wij naar de wereld kijken. Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren.

Daar staan we bij stil op 4 mei en laten we elk jaar weer de namen klinken van onze dorpsgenoten die aan deze onderdrukking en oorlogsgeweld ten gronde gingen. En dan vieren we op 5 mei dat we in een democratie leven. Een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen.

Programma herdenking

Om 18.45 uur begint de oecumenische herdenkingsdienst in de Dorpskerk aan het Juliaplein en om 19.30 uur is de aanvang van de stille tocht met kranslegging bij het graf van de onbekende oorlogsvlieger. Daarna gaat de tocht door de De Zwaanstraat naar het oorlogsmonument aan Strandopgang Zuid. Daar volgt een welkom door Esther Kuil-van Amersfoort van Stichting 4 en 5 mei Wijk aan Zee. Om 19.40 uur houdt de afgevaardigde van het gemeentebestuur van Beverwijk een toespraak. Daarna volgt een gedicht en het noemen van de namen der gevallenen door een leerling van basisschool De Vrijheit. Diverse organisaties en dorpsbewoners leggen daarna kransen neer bij het monument, dit wordt afgewisseld met muziek van muziekgroep Het Dorp. Om 20.00 uur volgen er twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus.

Na de plechtigheid is er gelegenheid om in de Odulphuspastorie nog wat na te praten bij een kopje koffie of thee.