Column GGD: Gezond(ere) feestdagen

Partnerbijdrage
Bert van de Velden
Bert van de Velden (Foto: Melanie Caitlin)

Heeft u ook al zin in het kerstmaal? Dan bent u niet de enige. Ook ik kijk er naar uit om aan te schuiven bij familie en vrienden om de laatste dagen van het jaar positief af te sluiten. Maar het kan soms ook een beetje veel zijn. Een etentje op kerstavond, brunch op eerste kerstdag en op tweede kerstdag er nog een diner achteraan. Gepaard aan alle liflafjes en tussendoortjes door de dag heen. Al met al bent u toch al gauw een dag of drie continu aan het eten.

Dat is een beetje de gewoonte geworden tijdens de feestdagen en dat is gewoon ook leuk. Na jaren zoeken we elkaar weer op en willen dat het gezellig wordt. En daar hoort eten en drinken bij. Met elkaar hebben we het gezellig en het sociale samenzijn is goed voor ons mentaal welzijn. We zijn blij en uitgelaten Tegelijkertijd kan de overdaad aan eten en de druk die er wordt gelegd om het leuk te hebben ook belastend zijn. Als de verwachtingen over wie er komen niet uitkomen of je ergens niet wordt uitgenodigd waar je wel op had gehoopt, kan dat er ook voor zorgen dat we ons lichamelijk en geestelijk een beetje minder gaan voelen.

Daarom hoop ik dat u iets heeft aan mijn bescheiden tips om de feestdagen iets gezonder te maken.
In de eerste plaats is het goed als we allemaal even nadenken wie mogelijk nog uitgenodigd moet worden om te voorkomen dat er iemand alleen thuis komt te zitten. Let een beetje op elkaar en help voorkomen dat mensen zich buitengesloten voelen. Daarnaast is het altijd goed om te bewegen. Woont uw familie op een afstand van minder dan vijf kilometer? Probeer dan eens wandelend op bezoek te gaan. Of wanneer dit niet mogelijk is, doe een gezellige wandeling met zijn allen na de lunch of brunch ook wonderen. U kunt gezellig doorkletsen, maar doet dat al bewegend in de frisse lucht. We wonen in een gebied dat prachtige natuur en strand herbergt, dus kansen te over.

Tijdens het eten zijn er ook een tal van manieren om niet alleen maar ongezond bezig te zijn. Focus niet alleen op een stukje vlees, maar geef groente ook een mooie plek op uw kerstmenu. De tijd dat kookboeken en –tijdschriften alleen maar vlees in de mooiste gerechten hadden, is allang voorbij. Wees creatief! Tenslotte is het natuurlijk altijd goed om te stoppen wanneer u verzadigd bent. Ook als er nog een lekkere taart volgt. Maar ook ik snap dat dat lastig is.

Bert van de Velden