GGD Column: Seksuele Gezondheid

Partnerbijdrage
Bert van de Velden.
Bert van de Velden. (Foto: Melanie Caitlin)

Wij van de GGD denken dat inwoners weten wat de GGD doet en waar je bij de GGD voor terecht kunt, maar dat is niet vanzelfsprekend. Daarom vertel ik graag meer over verschillende dingen die wij doen. De afgelopen jaren kan het niemand ontgaan zijn dat we mensen testen op het coronavirus grootschalig vaccineren. Niet alleen tegen covid-19 maar ook kinderen ter voorkoming van Difterie, Tyfus, kinkhoest, hersenvliesontsteking en dergelijke. De GGD heeft ook een belangrijke taak te vervullen op het terrein van seksueel overdraagbare aandoeningen en Aidsbestrijding. Als je daarmee te maken krijgt, kun je daarmee naar de huisarts, maar als je dat niet wilt, onverzekerd bent of geen huisarts hebt, kun je daarvoor bij de GGD terecht. Er is een arts die je onderzoekt, medicatie voorschrijft en je adviseert hoe je veilig kunt vrijen.

Ook hier geldt dat het voorkomen van ziektes, zoals onder andere syfilis, schaamluis, chlamydia en schurft, beter is dan genezen. Het zijn virusaandoeningen die in hoge mate door aanpassing van je seksgedrag te voorkomen zijn, tenminste als je weet hebt van de risico’s die je loopt.

Dat is de reden waarom de GGD voorlichting geeft over seksuele gezondheid. 

Als ouder kan seksualiteit een lastig onderwerp zijn om te bespreken. Iedere ouder vraagt zich wel eens af of hun kind al verkering heeft, of dat er mogelijk al sprake is van seksueel contact. Allemaal logische vragen waar elke ouder mee zit. Als ouder wil je dat je kind verantwoordelijke keuzes maakt en zichzelf ontwikkelt tot een weerbare en zelfstandige volwassene. 

Om hierbij te helpen organiseren wij als GGD op 21 februari een online ouderavond voor alle ouders en opvoeders met kinderen op het Voortgezet Onderwijs (VO). Tijdens deze ouderavond gaan we dieper in op de seksuele ontwikkeling van jongeren en hoe u als ouder een positieve invloed kunt hebben op en gezonde seksuele ontwikkeling van uw kind. De ouderavond is gratis te volgen, inschrijven kan via onze website. 

Op dit onderwerp werken we samen met Sense. Daar kan iedereen onder de 25 jaar terecht met vragen over seks, verliefdheid, relaties en alles wat erbij komt kijken. Bang voor een SOA? Iedereen onder de 25 jaar kan een afspraken maken voor een online consult met een verpleegkundige, in combinatie met een soa thuistest. Het gesprek is vertrouwelijk en er wordt niks met de huisarts gedeeld. Zo zorgen we ervoor dat zowel jongeren als hun ouders verschillende mogelijkheden hebben om laagdrempelig voor een gezonde seksuele ontwikkeling te zorgen. Maak er gebruik van.