Column GGD: De controle op tattoostudio’s

Partnerbijdrage
Bert van der Velden
Bert van der Velden (Foto: GGD)

Zoals aangekondigd neem ik jullie in deze voor mij laatste columns graag nog een keer mee in de wereld van de GGD. Toen ik tien jaar terug bij de GGD binnen stapte had ik nog direct een goed beeld welke taken de GGD allemaal uitvoert. Natuurlijk wist ik dat ze een rol en verantwoordelijkheid hebben op het terrein van infectieziekten.

Daar was ik mij in de tijd dat ik bij de gemeente werkte bewust van geworden ten tijde van de bestrijding van de Mexicaanse griep. Inmiddels weet ik dat er bovenop het alom bekende coronavirus veel andere infectieziekten zijn die geregeld voor problemen zorgen. Met regelmaat worden in de kinderopvang (en soms ook op een basisschool) uitbraken gezien van darminfecties, met daardoor ziekte bij personeel en gezinnen of is er een uitbraak van scabiës in een verzorgingsinstelling. Andere voorbeelden zijn infecties met de legionellabacterie, hoofdluis en het Norovirus.

Goede hygiëne

Zoals ik in mijn eerdere columns al heb verteld is goede hygiëne belangrijk om geen infectieziekte te krijgen. Dat betekent dat je thuis op de juiste momenten en op de juiste manier je handen wast, regelmatig doucht, het huis schoonhoudt, en eten in de koelkast bewaart. In ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere instellingen en bijvoorbeeld op evenementen en in tattoostudio’s en bij schoonheidssalons worden ook allemaal maatregelen genomen om te zorgen dat mensen die hier gebruik van maken niet ziek worden. Vooral belangrijk als de mensen die er gebruik van maken extra kwetsbaar zijn.

Die maatregelen bestaan bijvoorbeeld uit het dragen van een mondkapje en handschoenen bij risicovolle handelingen. En over het schoonmaken en desinfecteren of steriliseren van materialen die worden gebruikt. Als we dit soort maatregelen niet zouden nemen, dan zouden infectieziekten zich makkelijk kunnen verspreiden en zouden veel mensen dus ziek kunnen worden. Dan zouden veel mensen antibiotica nodig hebben om weer van de infectie af te komen. Het grootste nadeel van antibiotica is dat bacteriën de werking ervan kunnen gaan herkennen en dat ze zich zo kunnen aanpassen dat ze er niet meer gevoelig voor zijn. De bacterie wordt dan ‘resistent’. Zo’n resistente bacterie is extra gevaarlijk voor kwetsbare mensen zoals mensen met een chronische aandoening of mensen die in een instelling wonen. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat er veel resistente bacteriën ontstaan. Voorkomen dat mensen ziek worden en antibiotica nodig hebben is één van de dingen die we kunnen doen.

Vergunning

Een tattoostudio of een schoonheidssalon heeft een vergunning nodig om tatoeages of permanente make up te mogen doen. Eerst wordt de ondernemer bezocht door een medewerker van de GGD om te kijken of de werkruimte, de materialen en de werkwijze voldoen aan de eisen. Als alles goed is, dan wordt een vergunning voor drie jaar afgegeven en dan wordt de ondernemer vermeld op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl. Elke studio moet zich om de drie jaar laten inspecteren, dat is wettelijk verplicht. Als een ondernemer zonder vergunning tóch aan het werk gaat, dan kan hij een boete krijgen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Het is misschien niet altijd zichtbaar, maar de GGD werkt over een breed front aan het voorkomen van infectieziekten. Daar hebben we allemaal profijt van.