Daan Strang en Steef de Ruijter.
Daan Strang en Steef de Ruijter. (Foto: aangeleverd)

Beach Clean Up Tour 2021 van start, volgende week in IJmuiden

7 mei, 11:55 Uit

REGIO - Er komt nieuwe wetgeving voor wegwerpplastic. Dat is heel goed nieuws voor de Noordzee. Deze Europese richtlijn voor minder wegwerpplastic in zee moet helpen de hoeveelheid wegwerpplastic (SUP) in het milieu aan te pakken. Ook Nederland wordt dit jaar verplicht per 3 juli deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Plastic in de natuur is al jaren een doorn in het oog van Daan Strang uit Schoorl en Steef de Ruijter uit Haarlem. Met hun Beach Clean Up Tours gaan ze de strijd aan met zwerfafval. Afgelopen zaterdag en zondag was het startschot voor hun zomertour langs de Nederlandse stranden. De eerst volgende etappe is 15 mei, dan lopen Daan en Steef van IJmuiden naar Zandvoort.

door Yvette van der Does

Daan en Steef houden deze acties om aandacht te vragen voor het schoonhouden van de Nederlandse stranden. Drie weekenden lang, vanaf mei, lopen zij in zes etappes langs de kustlijn om ze ‘ploggend’ schoon te maken. Daan loopt in juli van Den Helder naar Scheveningen en Steef start in Cadzand en loopt tot aan Scheveningen. Wie mee wil, plogt een stukje mee. (Ploggen is actief bezig zijn - wandelen, hardlopen of fietsen - en tegelijkertijd zwerfafval rapen). Het duo tikt elkaar zondag 1 augustus aan op het strand in Scheveningen.

Warming up

De warming up voor de Beach Clean Up Tour 2021 startte afgelopen zaterdag op het strand van Egmond aan Zee. Samen met een groep vrijwilligers liepen de ploggers naar Hargen aan Zee. Steef: “We vertrokken met een man of veertig. Er waren deelnemers bij die hebben de hele pier onderhanden genomen. Een andere groep liep met ons mee tot aan Hargen aan Zee. Zondag werd ‘geplogd’ van Wijk aan Zee tot aan Castricum aan Zee.” Bij Zoomers eindigde de groep bij het bewustwordingskunstwerk CatchFish.

De Beach Clean Up Tour 2021 is gestart. Steef zit gehurkt vooraan (met witte broek) en Daan (met de rood wit blauwe jas) staat in het midden. 

De ploggers hadden dit jaar het geluk dat ze onderweg afvalcontainers tegenkwamen om het afval in te deponeren, zodat ze per persoon meer afval konden rapen langs de route. Ze hebben zaterdag in totaal 107 kilo afval ingezameld en zondag 180 kilo.

Bewustwording creëren

Daan en Steef willen bewustwording creëren rondom thema’s als oceaanplastic en de schade die het aanricht. Steef: “Ik heb tijdens mijn werk gezien wat afval op het strand en in de zee doet met de natuur. Ik heb aangespoelde dieren gezien die gestikt waren in plastic van bijvoorbeeld visnetten. Daan trof een keer een zeehond aan met een stuk net om zijn nek.” Bijvangst voor de ploggers is het zware pallethout en nieuw tussen het afval zijn de mondkapjes. Hopelijk komt daar ook een richtlijn voor met de tijd.

Steef weet dat ploggen op het strand ertoe kan bijdragen dat mensen geprikkeld worden de wereld mooier te maken. “Allemaal een miniverschil maken, zoals het opruimen van zwerfafval, is samen uiteindelijk een mega verschil maken!” Daan en Steef nodigen daarom iedereen van harte uit om mee te komen helpen tijdens hun Beach Clean Up Tour 2021.

Plog challenge: win een plasticvrij sportshirt

Voor wie niet naar het strand kan komen, en evengoed verschil wil maken, hebben Daan en Steef een plog challenge bedacht. Dat is ploggen waar en wanneer je maar wil met een camera in de aanslag. Steef enthousiast: “We dagen iedereen uit om zijn of haar eigen buurt schoon te ploggen, daarvan een leuke video te maken en naar ons op te sturen. De ploggers met het origineelste filmpje wint een plasticvrij sportshirt van het merk Iron Roots.” Aanmelden kan via: www.plogsack.com/events

Allemaal een miniverschil maken, is samen mega verschil maken

Goede doel

De donaties die worden opgehaald met de Beach Clean Up Tour 2021 gaan dit jaar naar het WWF voor onder andere projecten die gericht zijn op het plasticvrij maken van de zee.

Doneren kan via www.kominactie.wnf.nl/team/bcut2021. Steef en Daan supporten of sponsoren kan ook door contact op te nemen met Daan via info@plogsack.com of met Steef via Natuurlijkmetsteef@outlook.com, Info: www.plogsack.com, www.natuurlijkmetsteef.nl en www.targetearth.nl

Deelnemer Malone kijkt liever toe hoe het strand wordt schoongemaakt. (foto: aangeleverd)


Deelnemer Malone kijkt liever toe hoe het strand wordt schoongemaakt.
Afbeelding
Nieuwe MRI in het RKZ is sneller, stiller en ruimer Algemeen 21 mei, 12:00
Afbeelding
Kerkdienst op kermis Meifestival in Wijk aan Zee Algemeen 20 mei, 19:30
Afbeelding
Sluit aan bij Reis van Rorik-festival Algemeen 20 mei, 18:15
Afbeelding
Ben jij een waterbaas? Doe de Waterbazencheck Algemeen 20 mei, 08:00
Afbeelding
HockeyFUNdag bij Overbos: Spelenderwijs leren hockeyen Algemeen 20 mei, 00:44
Afbeelding
Toradoshi-meiden op het podium Algemeen 19 mei, 11:30
Afbeelding
Column Blik van Co: ‘De Stoel’ Algemeen 19 mei, 11:00
Afbeelding
Repair Café hoopt haar 1000ste reparatieklus te klaren Algemeen 18 mei, 16:37
Afbeelding
Auto volledig uitgebrand aan de Grote Hout- of Koningsweg in Velsen-Noord 112-nieuws 18 mei, 15:02
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Moedige Moeders ook in gemeente Beverwijk van start Algemeen 16 mei, 21:50
Afbeelding
Feestweek van Beverwijk wordt Stadsfeest Beverwijk: ‘Dit wil je niet missen....!’ Algemeen 13 mei, 16:00
Afbeelding
Avondvierdaagse in Velsen-Noord: ‘Samen er een gezellig wandelfestijn van maken’ Algemeen 13 mei, 11:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Beverwijk

Op Rodi Beverwijk volg je het laatste nieuws uit Beverwijk. Rodi Beverwijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Beverwijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Beverwijk in je mailbox.