Plogging Castricum houdt gemeente schoon

Algemeen
Het ploggen zit erop, omgeving Vondelstraat is weer schoon.
Het ploggen zit erop, omgeving Vondelstraat is weer schoon. Foto: Yvette van der Does

BAKKUM – Op straat lijkt alles na een paar maanden lockdown weer als vanouds. Na het opengaan van de sportaccommodaties weer overal sigarettenpeuken, rondom scholen repenwikkels en blikjes bij de Skatebaan. Toch wordt het meeste zwerfafval, dat de deelnemers van Plogging Castricum raapt niet altijd opzettelijk weggegooid. Afgelopen zondag troffen we rondom de Vondelstraat in Bakkum een groepje trouwe zwerfafvalrapers aan, en een lief klein meisje dat voor het eerst meedeed.

Ploggen is ontstaan in Zweden en is een samenvoeging van het woord rapen (plocka) en hardlopen (jogging). De ploggers in Castricum doen het wel rustiger aan, ze wandelen de routes. Het gezelschap ploggers spreekt elke maand af op een verzamelplaats ergens in de gemeente Castricum. Gewapend met handschoenen, vuilniszakken en raapsticks gaan ze op pad. Iedereen pakt een stuk plantsoen of straat. Mede-initiatiefnemer Susanne Reenen: "De afwisselende routes maakt het rapen leuk, ontspannen en je ontmoet weer eens andere mensen."

Ook vogels maken troep

Rondom een gemeentebankje zijn zondag twee vaste deelnemers bezig. Ze treffen veel afval aan van een nabijgelegen bouwplaats. "Het piepschuim waait daar uit de containers. Het meeste afval komt ook niet altijd door dumping op straat terecht", weten ze. "Ook vogels maken troep. Ze duiken in volle prullenbakken, op zoek naar etensresten. Rokers weten ook niet altijd waar ze hun sigarettenpeuken moeten laten. Maar als je weet dat het meer dan tien jaar duurt voordat een sigarettenfilter is verteerd, dan is dat wel een goede motivatie om het in het vervolg in een zakasbakje te deponeren."

Mensen bewust maken

Met het rapen willen de initiatiefnemers de natuur in hun eigen gemeente schoonhouden en mensen bewust maken. Deelnemer eerste uur Marie-Louise: "Een tijdje terug was ik aan het ploggen bij Skatebaan Castricum. Ik maakte daar terloops hardop de opmerking 'Ik ben hier niet voor jullie aan het opruimen hoor! Ik ben hier voor mijn eigen kleinkinderen'. Ik vertelde aan het groepje skaters dat er microplastic was aangetroffen in de baarmoeder van een vrouw, waarna ik ze met een grapje waarschuwde: ‘Pas dus maar op jongens, straks krijgen jullie 'm daardoor niet meer omhoog!'. Je had hun gezichten moeten zien!"

De jongste plogger in Bakkum was afgelopen zondag Elin (4). Het meisje zit op de Cuneraschool (Vondelstraat 25). Ze was met haar vader meegekomen. Laarsjes aan, handschoenen aan en gaan met die banaan. Over bananen gesproken: onze redactie gooit nooit afval op straat, wel vaak bananenschillen. "Maar tussen de struiken is dat toch gewoon compost?" Niet dus. Bananen zijn bespoten en verteren slecht. Nu we dat weten gaat de banaanschil straks toch maar weer mee in de portier van de auto.

Op Plogging Castricum staan de activiteiten vermeld voor de komende tijd. Iedereen mag meedoen.

Elin, de jongste deelnemer met een zak vol sigarettenpeuken en overig straatvuil.