Nerts in kooi bij fokkerij.
Nerts in kooi bij fokkerij. (Foto: Adobe Stock)

Geen nertsenfokkerijen meer in Noord-Holland

Algemeen

NOORD-HOLLAND - Na de zoveelste corona-uitbraak op een nertsenfokkerij heeft het kabinet de knoop doorgehakt. Vanaf maart volgend jaar is het verboden om de pelsdieren te fokken, een paar jaar eerder dan eigenlijk de bedoeling was. Hoewel de uitkoopsom fors is verhoogd, moet het besluit voor fokkers een flinke domper zijn. Voor Noord-Holland verandert er niet zoveel. Nieuwspartner NH Nieuws deed onderzoek en ontdekte dat in onze provincie geen nertsenfokkerijen zijn. Een van de laatste nertsenfokkers in Noord-Holland was een bedrijf in Aalsmeer, dat de deuren vijftien jaar geleden sloot.

Laatste nertsenfokker kwam uit Aalsmeer en sloot deuren 15 jaar geleden

Nertsen worden gefokt voor hun pels, die vooral naar landen als Denemarken en Finland wordt geëxporteerd. De industrie ligt al decennia onder druk. Al in 1999 werd er een motie ingediend voor een verbod op fokkerijen, maar dat verbod kwam er pas in 2013. Vanaf dat jaar mochten er geen nieuwe fokkerijen worden opgericht, al mochten bestaande fokkers hun werk nog tot 2024 voortzetten. Veruit het grootste deel (59) was in Noord-Brabant actief. Ook Gelderland en Limburg telden nog enkele tientallen fokkerijen, terwijl in de rest van de provincies het aantal al ruim onder de tien was gedaald. Zo is er in de provincies Utrecht en Groningen nog maar een enkele nertsenfokkerij te vinden, al is dat er nog altijd één meer dan in Noord-Holland.

Opgedoekt

Het aantal nertsenfokkerijen in Nederland is inmiddels gedaald tot de rond de 100, want sinds het begin van de coronacrisis zijn enkele tientallen (vooral Noord-Brabantse) door het virus getroffen fokkerijen gesloten. De dieren op de betreffende fokkerijen zijn geruimd, waarna de eigenaren hun bedrijf hebben opgedoekt.

Schaalvergroting

Ook in Noord-Holland zaten 30 à 40 jaar geleden diverse bedrijven. Dat die in de afgelopen decennia zijn verdwenen, heeft te maken met professionalisering van de sector en schaalvergroting. Nertsen zijn vleeseters, en veel bedrijven regelden hun eigen voer. In Noord-Holland was dat vaak vis. In de jaren die volgen wordt industrieel verwerkt nertsenvoer steeds populairder. Veel fokkers hebben zich in het verleden bewust in de buurt van die fabrieken gevestigd.

i.s.m. partner NH Nieuws

Afbeelding
‘Glasvezel primaire levensbehoefte’ Algemeen 29 sep, 16:56
Afbeelding
Kindercursussen voor de allerjongsten Algemeen 29 sep, 16:56
Afbeelding
Fiets 6 oktober lekker mee Algemeen 29 sep, 16:53
Afbeelding
Lars van Keulen klaar voor nieuwe uitdaging Algemeen 29 sep, 16:51
Afbeelding
Kinderraad van start op Helmgras Algemeen 29 sep, 16:49
Afbeelding
Music Train klaar voor nieuwe show Algemeen 29 sep, 16:48
Afbeelding
‘Help de minderbedeelden in ons dorp’ Algemeen 29 sep, 16:43
Afbeelding
Muzikaal kerstproject Breath of Heaven Algemeen 29 sep, 16:37
Afbeelding
Castricummers in het Concertgebouw Algemeen 29 sep, 16:34
Afbeelding
Openheid van zaken bij Fase Fier Algemeen 29 sep, 16:31
Afbeelding
Meepraten en meedenken over toekomst winkelcentrum Geesterduin Algemeen 29 sep, 16:28
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Persoon opgepakt tijdens grote politieactie bij bedrijfspand Update 26 sep, 11:26