Opinie

Met schaamrood op de kaken, géén sociale huurwoningen

Algemeen
Sociale woningbouwplannen gesloopt zonder opbouw.
Sociale woningbouwplannen gesloopt zonder opbouw. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM  – Dat zou je toch inderdaad verwachten, Castricum met het schaamrood op de kaken vanwege het ontbreken van plannen voor het bouwen van sociale huurwoningen de komende twee jaar. Maar wie moet dan rondlopen met dat schaamrood? Het college, de raadsleden, ambtenarij of projectontwikkelaars? Dat wordt inderdaad moeilijk, we zijn er jaren aan gewend dat deze groepen elkaar de schuld geven dat het bouwen van sociale woningbouw niet van de grond komt.

door Aart Tóth

De afgelopen jaren waren er genoeg plannen voor woningbouw waar sociale huisvesting in zijn meegenomen. Maar door verstrekkende eisen vanuit de gemeenteraad werd het bouwen ervan zoveel duurder, dat medeontwikkelaar woningcorporatie Kennemer Wonen moest afhaken omdat door die eisen betreffende appartementen buiten de sociale huurgrens vielen. Voorbeeld daarvan het complex ‘Eerste kwartier’, naast het gemeentehuis. Ook bij het nog te ontwikkelen complex op de huidige plaats van het zwembad De Witte Brug komt vanwege hoge eisen voor zelfs maar een deel niet in aanmerking voor sociale bouw.

Recentelijk werd ook het plan voor de Zanderij-Noordoost voor een ‘knarrenhof’ waar voor starters en senioren sociale woningbouw in zat, de grond in geboord vanwege andere politieke voorkeuren. Natuurlijk liggen er plannen voor het Kaptein Kaas gebied en de Puikman, maar dat zal nog vele velen jaren vergen voordat daar de politieke discussie en daarmee samenhangende eisen uitsluitsel gaan geven. Daarbij is het aandeel sociale woningbouw in die projecten minimaal om het tekort te kunnen inlopen. Intussen vergrijst het dorp Castricum en trekken jonge starters weg uit Castricum, ondanks prestatieafspraken in de vier Buch-gemeenten, waarvan Castricum misschien ergens in de toekomst aan mee gaat doen. In ieder geval niet de komende twee jaar.

Reageren? Stuur een mail naar redactie.cnb@rodi.nl