Fietsinzamelingsactie: ‘Een fiets voor iedereen’

Algemeen
V.l.n.r. Wim van Vliet, Amber Hulsken, Esther Boehmer, Danial Sharifi en Cees Zonneveld.
V.l.n.r. Wim van Vliet, Amber Hulsken, Esther Boehmer, Danial Sharifi en Cees Zonneveld. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Eerder vroegen ze al om je oude niet meer gebruikte fiets in te leveren bij een van de drie rijwielherstellers in Castricum. Deze zorgden ervoor dat de fietsen op een plaats kwamen om opgelapt te worden en zodoende weer bruikbaar. Veel van die herbruikbare fietsen komen dan via Stichting Welzijn Castricum terecht bij ‘nieuwe Nederlanders’. Initiatiefnemer van deze actie, Wim van Vliet, benadrukt hierbij de meerdere goede doelen die hiermee geholpen worden.

door onze verslaggever Aart Tóth

“De kapotte of gebruikte fietsen worden weer helemaal geschikt gemaakt voor hergebruik”, vertelt van Vliet. “Daarnaast worden ze in een opleidingstraject gebruikt om jongeren vakkennis over fietsen maken bij te brengen. De fietsen komen daarna gerepareerd en al terecht bij personen die het moeilijk hebben of geen geld hebben om een nieuwe fiets aan te schaffen.” 

In het verleden zijn er al meerdere soortgelijke acties geweest in regio Castricum en Suriname. De huidige actie wordt door Esther Boehmer van de Stichting Welzijn Castricum gecoördineerd, die ook de aanvragen voor de fietsen behandeld.

Na inzameling van de ongebruikte fietsen komen deze terecht bij Horizon op de Heereweg in Antonius, waar een opvang is voor jongeren die het moeilijk hebben in de maatschappij. Juist die jongeren hebben door hun verleden in een gezin, begeleiding nodig om op een normale manier te kunnen functioneren in de maatschappij. Dat heeft niets met criminaliteit te maken maar met allerlei opvoedings- en aanpassingsproblemen. Bij Horizon worden deze onder andere door Danial Sharifi en Amber Hulsken begeleid naar een normale plek in de maatschappij, wat dankbaar werk is volgens beide. Het fietsenplan maakt daar deel vanuit. Verschillende jongeren worden immers door de vrijwilligers Cees Zonneveld en Gerard Castricum opgeleid tot rijwielhersteller.

Intussen wordt een ruimte geschikt gemaakt als werkplaats en opslag. Ook moet er gereedschap worden aangeschaft, waarbij speciaal gereedschap voor de fietsenbranche nodig is. Als je in het bezit bent van dit soort gereedschap en niet meer gebruikt, kan je deze doneren via info@welzijncastricum.nl, net als oude fietsen.