Gebiedsregisseurs sleutel in participatie

Algemeen
Viviènne Sanders en Mirjam van der Horst op de scheidslijn van hun gebied de Schulpvaart.
Viviènne Sanders en Mirjam van der Horst op de scheidslijn van hun gebied de Schulpvaart. (Foto: Marjolein Heidema)

AKERSLOOT/BAKKUM/CASTRICUM/LIMMEN/DE WOUDE – Inderdaad heeft het werk van een gebiedsregisseur de gehele gemeente Castricum tot werkgebied. “Wat is dan wel een gebiedsregisseur en waar zou ik die dan voor nodig hebben”, zou de vraag kunnen zijn. Deze en meerdere vragen komen in dit interview/verhaal ter sprake. Zo is de functie van gebiedsregisseurs ingesteld bij de vorming van de BUCH, de ambtelijke samenwerking van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Al die gemeenten hebben een of meerdere gebiedsregisseurs, de gemeente Castricum heeft er twee.

door onze verslaggever Aart Tóth

De gebiedsregisseurs hebben het werkgebied van de gemeente verdeeld. Mirjam van der Horst Jansen is de gebiedsregisseur voor Akersloot, Limmen en de Woude. Viviènne Sanders heeft het gebied Castricum en Bakkum onder haar hoede. Beiden zijn enthousiast om door hun inbreng de samenwerking tussen inwoners, ondernemers en politiek bij elkaar te brengen en voor oplossingen te zorgen indien nodig. De gebiedsregisseur is de schakel tussen inwoner of ondernemer en de gemeente. Ze weet de weg binnen de ambtelijke organisatie, heeft contact met bestuurders en bovenal: ze weet wat er speelt binnen de dorpskernen. Ze kan zo de partijen bij elkaar brengen en samenwerking bevorderen.

Gebiedsregisseur biedt ondersteuning bij onderwerpen met maatschappelijke en politieke impact 

In het kort komt de taak als volgt het beste tot uiting: “De gebiedsregisseur biedt ondersteuning aan inwoners en ondernemers bij onderwerpen met maatschappelijke en politieke impact. De gebiedsregisseur heeft vooral een verbindende rol. Vanuit een groot netwerk kan de gebiedsregisseur de juiste verbindingen tot stand brengen tussen inwoners, ondernemers, organisatie en bestuur”. Aanvullend daarbij nog even hun eigen inbreng, “Met elkaar zorgen we voor een omgeving waar u met plezier woont, werkt en leeft. Deel uw idee om het in uw buurt leuker, mooier of beter te maken met de gemeente. Dan onderzoeken we samen de mogelijkheden. Of ziet u iets dat anders kan? Dit kunt u kenbaar maken via enquêtes, informatieavonden, inloopavonden en werkgroepen. Of geef dit door aan de gebiedsregisseur”. Duidelijke uitleg waar u met uw ideeën naartoe kunt.

Met hulp van gebiedsregisseur sneller tot positief resultaat komen

Mirjam van der Horst Jansen komt met een voorbeeld waarbij de samenwerking tussen inwoners en gemeente, met hulp van de gebiedsregisseur, tot een mooie voorziening in Akersloot leidt. “Zo was in Akersloot al langer de wens om bij de Hoorne aan het Alkmaardermeer een zwemplek te maken . Een werkgroep van inwoners, vertegenwoordigers van de gemeente en het recreatieschap hebben een nieuwe inrichting gemaakt voor het terrein. Er komt een speelbos, speeltoestellen, een mini-theater en een zwembad door de aanleg van steigers in het meer. Nog een voorbeeld uit het gebied van Mirjam zijn de ligplaatsen in haven ’t Stet in Limmen. Op verzoek van watersportvereniging Limmen zijn daar de ligplaatsen uitgebreid. Mirjam wist de verbindingen te leggen binnen de organisatie, zodat het verzoek sneller tot een positief resultaat heeft geleid.

Ook Viviènne Sanders heeft voorbeelden te over waardoor er meer begrip ontstaat tussen bewoners, ondernemers, ambtenaren en politici. “Vaak is voor inwoners de drempel te hoog om rechtstreeks met plannen dan wel opmerkingen bij de gemeente aan te kloppen. Terwijl juist door samen op te trekken onbegrip voorkomen kan worden. Een mooi voorbeeld is het lokale steun- en herstelfonds. Veel verenigingen en instellingen hebben gedurende de coronaperiode de weg naar dit fonds gevonden. Dat betreft niet alleen financiële vraag maar ook allerlei vragen over het interpreteren van de landelijke richtlijnen .

Een ander mooi voorbeeld is de Bloementuin achter de Oude Haarlemmerweg

Een aantal inwoners van de Oude Haarlemmerweg hebben een stukje braakliggend grond tussen de tuinen aan de Oude haarlemmerweg schoon gemaakt van bouwafval en aangewaaid plastic. Het stukje grond is een klein stukje ‘bos’ dat als buffer dient tussen een aantal huizen op de Oude Haarlemmerweg en het bedrijventerrein. Het moet vrij blijven vanwege een gasleiding onder de grond. Door middel van adoptie-overeenkomst is dit terreintje nu overgedragen aan de inwoners van de Oude Haarlemmerweg voor het beheer en onderhoud van een bloementuin. De bloementuin komt vol te staan met bijen minnende bloemen.

Zo is er een mooie bestemming gegeven aan een rommelig perceeltje en blijft de gasleiding bereikbaar. De bewoners kijken nu in het voorjaar en zomer uit op een veldje vol prachtige bloemen. De functie van de gebiedsregisseur was hierin verbindend. Het contact tussen organisatie, bestuur en inwoners.

Meepraten en denken

De gemeente wil bouwen aan vertrouwen. Ze ziet de inwoners en ondernemers als partner om mee samen te werken en initiatieven te stimuleren. De gebiedsregisseurs zijn hierin de schakel.

Heeft u als inwoner of belanghebbende in de gemeente Castricum ook ideeën, wacht dan niet en mail naar de betreffende gebiedsregisseur. 

Voor Akersloot, Limmen en de Woude is dat Mirjam van der Horst: mirjamvanderhorst@debuch.nl 

Voor Castricum en Bakkum mailen naar Viviènne Sanders: VivienneSanders@debuch.nl

Afbeelding