Valse start autoluw Dorpshart met hobbels verlopen

Algemeen
Even wennen voor doorgaand verkeer, maar genoeg alternatieven
Even wennen voor doorgaand verkeer, maar genoeg alternatieven (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Omdat op vrijdag tijdens de markt toch al geen doorgaand verkeer mogelijk is in het Dorpshart, is de start van de pilot autoluw zonder problemen verlopen. Zo werd een ‘heet hangijzer’ toch positief gestart, alhoewel er van een echte start zoals aangekondigd geen sprake was, de echte afsluitingen kwamen pas laat in de middag, waarna de nodige hobbels zich openbaarden. Facebook ontplofte bijna van de negatieve opmerkingen. Na de markt bleef het Dorpsplein afgesloten. Zo startte de proef van twee maanden ruim een jaar later als eerst de bedoeling was, een soort ‘valse start’ dus.

door onze verslaggever Aart Tóth

Plaatselijke horeca vond het jammer dat de proef van een afgesloten Dorpsplein niet in het seizoen gehouden kon worden, met de grotere terrassen, maar er is hoop voor de toekomst.

Natuurlijk waren er genoeg automobilisten die het beter wisten en massaal vanaf de Stationsweg richting Dorpsstraat verkeersbord C1 negeerden (geslotenverklaring) en dachten met er omheen laveren er alsnog te komen. Komende bij het Dorpsplein bleek dat niet mogelijk dus rechts de Verlegde Overtoom op, om ter hoogte van de Schoolstraat geweldige betonblokken op de weg te vinden, dus retour met de nodige krachttermen en lange gezichten. Dat hoort uiteraard bij de gewenningsperiode van een paar dagen. In onze rondgang langs de verschillende maatregelen werden we overspoeld met reacties, waarvan vele positief. “Er moest iets gebeuren rondom de spoorovergang, zeker met de toekomstige frequentieverhoging op het spoor”. Maar ook, “Er is de afgelopen jaren niets gebeurt rondom het spoor, dus waarom al deze barricades”? Wat betreft afsluiten winkelgebied waren de voetgangers nogal positief, dus wie het weet mag het zeggen.

Komende vanaf de J.F. Smeetslaan door de Dorpsstraat eigenlijk hetzelfde beeld tot aan het Dorpsplein, om even stil te staan en dan toch maar de Burgemeester Mooijstraat in te gaan, die opeens op een drukke stadsstraat begon te lijken met zoveel autoverkeer. Ondanks de vele voor en tegenstanders zal de mailbox bij de gemeente aardig vol raken met goed bedoelde opmerkingen. Even twee maanden wennen, waarna het besluit nemen een aardige hobbel zal blijken.

Toch was er een minpuntje van waarschijnlijk tegenstanders van de proef. Op zaterdagmiddag werd het hekwerk op de Dorpsstraat-Stationsweg aan de kant gezet en een vuilniszak over een verkeersbord heen getrokken. Gevolg was dat automobilisten gewoon de Dorpsstraat in reden en vervolgens bij het Dorpsplein gedwongen rechtsaf moesten om bij de Mr. Ludwigstraat vanwege betonblokken wederom rechtsaf te gaan en met veel irritatie en te hoge snelheid door de woonwijk te rijden om bij de J. Rensdorpstraat uit te komen om de puzzeltocht verder te ervaren. Bewoners op de illegale omleidingsroute staan intussen angsten uit vanwege de hoge snelheden. Contact met de politie en gemeente leverde een tijdelijke oplossing op met terugplaatsen hek. Misschien dat ook hier betonblokken plaatsen een oplossing is, net als op bij overige maatregelen.

Fotobijschrift;  (FOTO AART TÓTH)

De Verlegde Overtoom geknipt in tweeën.