‘Eerste Kwartier’ en gemeente goed bij de tijd

Algemeen
Klaar voor aanvang van bouwen
Klaar voor aanvang van bouwen (Impressie: BBHD architecten)

CASTRICUM - Al eerder hadden wij het over ‘Hoorne Vastgoed’ en daaraan gekoppeld Vomar Supermarkten, die bezwaar aantekenden bij de Raad van State, op het bestemmingsplan rond de nieuwbouw van appartementencomplex ‘Eerste Kwartier’ naast het gemeentehuis. Het bestemmingsplan houdt het veranderen van de bestemming in van het gebied naar woonbestemming. Intussen is het aantal geïnteresseerden voor een appartement opgelopen van 350 naar 600, voor de beschikbare 24 appartementen. Ondanks dat de plannen van ‘Eerste Kwartier’ al vijf jaren bekend waren heeft Hoorne Vastgoed op het allerlaatste moment bezwaar gemaakt.

door onze verslaggever Aart Tóth

In die tussentijd is Hoorne Vastgoed grotendeels eigenaar geworden van winkelcentrum Geesterduin en wil daar nog meer invloed uitoefenen in het winkelbestand en verkondigd ineens ook plannen voor woningbouw te hebben.

Bezwaar Hoorne

Directeur Paul van der Eng heeft een bezwaar ingediend bij de Raad van State tegen het wijzigen van het bestemmingsplan van detailhandel naar wonen. Zij willen Geesterduin uitbreiden met meer parkeerplaatsen. Dat zou nodig zijn voor behoud van Geesterduin in de toekomst. Waarom nu juist het deel van ‘Eerste Kwartier’ daar ook deel vanuit moet maken is niet duidelijk. In verdere uitspraken wordt gesproken over het realiseren van 150 dan wel 190 woningen, om Castricummers te helpen is het excuus. Daarbij zou ook het huidige tankstation verdwijnen om plaats te maken voor die woningen en parkeerplaatsen. Voor vele betrokkenen lijkt dit toekomstmuziek met een bijsmaak. Waarom het deel van ‘Eerste Kwartier’ deel uit moet maken van dit plan? Daarvoor worden nogal onduidelijke argumenten aangevoerd. Wim van Vliet laat als initiatiefnemer van het plan Eerste Kwartier weten dat hij niet bereid is om onder druk van een bezwaar van Hoorne Vastgoed bij de Raad van State een gesprek aan te gaan met Hoorne over een mogelijk gezamenlijk plan. “Mijn plan is eindelijk na 5 jaar volledig door de Raad aangenomen, terwijl Hoorne in een gesprek in maart dit jaar liet weten nog geen enkel plan te hebben” meldt Van Vliet. “In April hebben ze wel schetsen laten zien van 2 lagen parkeren met daarboven 3 tot 5 lagen woningen. Ik heb geen enkel vertrouwen in zo’n groot plan. Dat kan wel 6 a 7 jaar duren, terwijl nu al zoveel mensen een huis nodig hebben”.

Te Laat bezwaar omgevingsvergunning

Intussen is buiten de wijziging van het Bestemmingsplan ook nog een Omgevingsvergunning nodig, wat voorheen Bouwvergunning genoemd werd. Wethouder Paul Slettenhaar laat daarover geen vraagtekens bestaan met, “De Omgevingsvergunning is verleend, wat niets meer tegenhoudt om met bouwen te beginnen”, met aanvullend “Omdat de gemeente graag wil dat er gebouwd gaat worden, verdedigen wij ons besluit bij de Raad van State”. De behandeling bij de Raad van State kan hooguit een vertraging oplopen van rond de zes maanden, dus zolang moeten gegadigden nog even geduld hebben, waarna de verkoop van de appartementen gestart kan worden”, volgens Adri Hopman.

“Allerbelangrijkste punt is echter dat het bezwaar tegen de Omgevingsvergunning volgens de gemeente 11 dagen te laat is ingediend, dus niet ontvankelijk is” meldt Hopman. Daarop heeft Paul van der Eng van Hoorne Vastgoed op 21 september Hopman gebeld dat Hoorne Vastgoed zowel het bezwaar tegen de Omgevingsvergunning als het bezwaar bij de Raad van State tegen de vaststelling van het Bestemmingsplan zou intrekken. Hopman meldt dat “Van der Eng de gang van zaken betreurt en dat hij graag een nader overleg wil met Van Vliet en Hopman om toch nog eens te kijken naar een gezamenlijk plan. Dat gesprek gaat binnen enkele weken plaats vinden”. Wim van Vliet meldt mij “ontzettend blij te zijn met de mondelinge toezegging van Van der Eng, maar wacht nog de schriftelijke intrekkingen af.”