In Noord-Holland Noord meer werkloosheid in de agrarische sector en de horeca.
In Noord-Holland Noord meer werkloosheid in de agrarische sector en de horeca. (Foto: UWV)

WW blijft dalen, personeelstekorten niet in alle beroepen

Algemeen

NOORD-HOLLAND - De dalende trend van het aantal WW-uitkeringen zette ook in november door. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen met 5% af. In de arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond was de daling zelfs iets sterker (-5,6% naar 4.498 uitkeringen). Zaanstreek-Waterland kwam net onder het landelijk gemiddelde uit. In de kleine sectoren chemische industrie en overheid steeg het aantal WW-uitkeringen en de detailhandel liet een kleinere daling zien dan in de andere regio’s. Het aantal WW-uitkeringen daalde met 4,7% naar 3.763 uitkeringen. In Noord-Holland Noord nam het aantal uitkeringen in de agrarische sector en de horeca toe, terwijl die in de twee andere regio’s juist daalde. Daardoor was de WW-daling hier het kleinst: -3,5% (naar 6.407 uitkeringen).

Hoewel de daling er mede voor zorgt dat veel werkgevers moeite hebben om geschikt personeel te vinden, geldt dat niet voor alle functies. Voor een aantal beroepsrichtingen is de concurrentie bij sollicitaties nog steeds groot. Voor mensen uit dergelijke richtingen kan het raadzaam zijn om een overstap naar een ander beroep te overwegen. Voor hen heeft UWV ter inspiratie de publicatie Overstapberoepen: werk vinden in een ander beroep uitgebracht. In deze publicatie worden voor zeven beroepsrichtingen, waaronder administratie, detailhandel, en sociaal-welzijn, overstapopties aangedragen.

Administratief werk

Een voorbeeld van een beroep waarin het voor mensen moeilijker is om weer aan de slag te komen, is ondersteunend administratief medewerker. Gebleken is dat mensen met deze achtergrond relatief vaak een succesvolle overstap maken naar de functie van commercieel medewerker binnendienst. Eind september stonden er in de drie Noord-Hollandse regio’s voor deze functie 300 vacatures open. Een ander voorbeeld van een beroep waarin mensen moeilijker aan de slag komen, is trainer communicatieve vaardigheden. Een deel van de werkzoekenden uit deze richting zal in het eigen beroep terugkeren, maar een overstap naar docent VO/MBO talen geeft ook goede kansen.

Breder oriënteren

Hans Tromp, rayonmanager UWV Noord-Holland Noord: “Met onze kennis van overstapberoepen en van kansrijke en minder kansrijke beroepen, adviseren wij mensen bij hun oriëntatie op werk. Het is heel logisch om op zoek te gaan naar een baan waarin je werkervaring hebt opgedaan, maar als je nu al weet dat het moeilijk wordt om daarnaar terug te keren, dan kun je ook kijken in welke functies je je vaardigheden nog meer kunt inzetten. Breder kijken vergroot je kansen op werk. Daar kunnen wij ook bij helpen, bijvoorbeeld met tests om te onderzoeken waar je interesses en vaardigheden liggen.”

Afbeelding
Regen deert buurtbewoners niet Algemeen 29 sep, 17:00
Afbeelding
‘Glasvezel primaire levensbehoefte’ Algemeen 29 sep, 16:56
Afbeelding
Kindercursussen voor de allerjongsten Algemeen 29 sep, 16:56
Afbeelding
Fiets 6 oktober lekker mee Algemeen 29 sep, 16:53
Afbeelding
Lars van Keulen klaar voor nieuwe uitdaging Algemeen 29 sep, 16:51
Afbeelding
Kinderraad van start op Helmgras Algemeen 29 sep, 16:49
Afbeelding
Music Train klaar voor nieuwe show Algemeen 29 sep, 16:48
Afbeelding
‘Help de minderbedeelden in ons dorp’ Algemeen 29 sep, 16:43
Afbeelding
Muzikaal kerstproject Breath of Heaven Algemeen 29 sep, 16:37
Afbeelding
Castricummers in het Concertgebouw Algemeen 29 sep, 16:34
Afbeelding
Openheid van zaken bij Fase Fier Algemeen 29 sep, 16:31
Afbeelding
Meepraten en meedenken over toekomst winkelcentrum Geesterduin Algemeen 29 sep, 16:28
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28