Woningbouwproject Startingerweg Akersloot wel/niet* in de vertraging

Algemeen
Deel van het project met totaal 73 woningen in Akersloot.
Deel van het project met totaal 73 woningen in Akersloot. (Impressie: Scholtz Groep)

AKERSLOOT – Ze stonden al in de startblokken de ontwikkelaar Scholtz Groep die in de woningbehoefte in de gemeente Castricum wat lucht zou verzorgen met de bouw van 73 woningen. Daarvan 18 sociale huur en 7 sociale koopappartementen. Verder 22 rijtjeswoningen, zes twee onder één kap, drie senioren en 17 vrijstaande huizen. Mede door vernieuwde inzichten van de ‘Inspectie Leefomgeving en Transport’ kortweg ILT werd er een spaak in de plannen gestoken vanwege veranderde eisen en afwegingen rond de geluidsoverlast en veiligheidsrisico’s rondom vliegverkeer van en naar Schiphol.

door onze verslaggever Aart Tóth

Om daar te mogen bouwen moest de Scholtz Groep een verklaring van geen bezwaar indienen bij de ILT. De behandeling daarvan zou op z’n minst een maand duren en de eventuele bouwdatum en oplevering behoorlijk vertragen. Daarbij ook de mogelijkheid dat er volgens het ILT niet gebouwd mag worden met de nieuwe eisen.

Actie wethouder

Verantwoordelijk wethouder Paul Slettenhaar van de gemeente Castricum liet zich echter niet meeslepen in de bureaucratische molen en trok aan de bel en diende een aanvraag van ‘geen bezwaar’ in bij het ILT om de weg van besluiten te bekorten. De gemeenteraad ontving de volgende verklaring van de wethouder, “De raad is medio 2021 geïnformeerd over het feit dat, om het ontwerp bestemmingsplan af te ronden, een verklaring van geen bezwaar moest worden aangevraagd bij de Inspectie voor Transport en Leefomgeving. In november 2021 is de aanvraag ingediend. Onze onderbouwing is gezamenlijk opgesteld door de advocaten van Scholtz Ontwikkeling en de gemeentelijke Planoloog.

Uitkomst

Op woensdag 22 december 2021 heeft de Inspectie van Transport en Leefomgeving de volgende conclusie met de gemeente gedeeld: “Conclusie en beslissing. Uw beroep op bijzondere omstandigheden is voldoende overtuigend. Uw aanvraag voldoet aan de vijf bovengenoemde criteria. U voldoet ook aan de motiveringsplicht wat betreft de afweging van externe veiligheidsrisico’s. Mede gezien de bovenstaande beoordeling en gezien het gestelde in artikel 8.9 van de Wet luchtvaart, heb ik besloten de door u gevraagde verklaring van geen bezwaar te verlenen”, aldus de Inspectie Transport en Leefomgeving.

Wethouder Paul Slettenhaar vult daarbij aan dat, “Het college zal naar aanleiding van de bovenstaande conclusie en beslissing de verdere planvorming voortvarend oppakken. De eerstkomende stap in dit verband is de terinzagelegging van het ontwerp bestemmingsplan. Beter kan je 2022 niet beginnen!”