Rutte en de nieuwe minister van VWS Ernst Kuipers tijdens de persconferentie.
Rutte en de nieuwe minister van VWS Ernst Kuipers tijdens de persconferentie. (Foto: Rodi Media)

Shoppen weer mogelijk, horeca, kunst en cultuur nog in wachtkamer

14 jan, 19:33 Algemeen

REGIO - Het maken van een afspraak in winkels is van de baan. Rekening houdend met een maximum aantal per winkel (afhankelijk van het aantal vierkante meters) kan iedereen vanaf zaterdag 15 januari weer naar hartenlust en tot 17.00 uur shoppen.  

Daarnaast gaat het gehele onderwijs weer draaien en ook sportclubs (binnen en buiten, maar geen externe competities), sportscholen en contactberoepen, waaronder kappers en nagelstylisten, kunnen weer vol aan de bak; met inachtneming van bestaande maatregelen. En thuis mogen we weer met 4 personen extra samenkomen, kinderen tot 13 jaar niet meegerekend. Daarentegen blijven de horeca en kunst-, cultuur- en evenementensector vooralsnog op een houtje bijten. Zij blijven in de wachtkamer. De beslissing over deze branches is op 25 januari te verwachten.

Het zijn in grote lijnen de meest voor de hand liggende mededelingen van premier Mark Rutte en Ernst Kuipers, de kersverse Minister van onder meer Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het is wel duidelijk dat er de laatste dagen behoorlijke druk is gelegd op het kabinet om versoepelingen door te voeren. Rutte en Kuipers hebben zich duidelijk laten leiden door het sentiment in de samenleving. Het draagvlak wordt steeds brozer. Alleen al de beslissing om afspraken in winkels binnen enkele uren te veranderen in de winkels onbeperkt open verklaart die versoepeling. Ook het feit dat in sommige gemeenten de horeca onder het mom van demonstreren de deuren openden, en de burgemeesters deze stap steunden, laat zien dat Nederland klaar is met het land op slot laten. Daarnaast laten verschillende belangenorganisaties zich gelden. Vanuit alle branches wordt er grote druk uitgeoefend op de beleidsmakers.

Hoe dan ook wisten Rutte en Kuipers voor de meeste branches goed nieuws te melden. De horeca, kunst-, cultuur- en evenementensector wachten nog in spanning af.    

Afbeelding
Dit zijn de nieuwe wethouders van gemeente Castricum Algemeen 13 mei, 13:00
Afbeelding
Buitenspeeldag Algemeen 13 mei, 12:20
Afbeelding
Onderscheiding voor Vitesse ’22 Algemeen 12 mei, 12:59
Afbeelding
Estafette voor het schoonprikken van het NoordHollands Kanaal Algemeen 11 mei, 21:02
Afbeelding
Wandeling door oernatuur Algemeen 11 mei, 10:22
Afbeelding
Glossy voor Corneliuskerk Algemeen 10 mei, 13:53
Afbeelding
Recordbedrag op de 46e Unicefdag Montessorischool Algemeen 10 mei, 13:38
Afbeelding
Is het nou Horecaplein, Dorpsplein of Dorpsstraat? Algemeen 10 mei, 13:36
Afbeelding
Een Boek over een honderdjarige voor een honderdjarige. Algemeen 10 mei, 11:06
Afbeelding
Bezoek historische molens en gemalen Algemeen 10 mei, 10:26
Afbeelding
Foto-expositie in de Vishallen in IJmuiden Algemeen 10 mei, 09:52
Afbeelding
Persbericht Open Dag Sixty Up Force op 29 mei 2022 Algemeen 9 mei, 15:14
Afbeelding
Gemaal 1879 extra geopend Algemeen 9 mei, 15:03
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Castricum

Op Rodi Castricum volg je het laatste nieuws uit Castricum. Rodi Castricum informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Castricum

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Castricum in je mailbox.