Dorpshart laat van zich horen via petitie

Algemeen
Fotobijschrift; Schets met de plannen uit 2018
Fotobijschrift; Schets met de plannen uit 2018 (Foto: Aangeleverd)

Castricum – Het hangt ze de keel uit, de ondernemers in het Dorpshart van Castricum. Via het Ondernemersfonds starten ze een petitie om de gemeente Castricum te bewegen een serieus plannen uit het programma ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’ te gaan uitvoeren. 

Door Aart Tóth

Daarbij richten de ondernemers zich in het bijzonder op de plannen voor een upgrade van het Kerkplein, met de monumentale Dorpskerk als middelpunt. Volgens hen verdient dit wel wat meer aandacht. Het plan voor de upgrade stamt al vanuit 2018, waarbij programmaleider Henk Ruijter werd geïnstalleerd om dit project te begeleiden.

Intussen is het ruim vier jaar later, waarin er wel wat zaken geregeld zijn uit dat project, maar minimaal volgens het Ondernemersfonds Dorpshart. “Van de prachtige plannen rondom de Dorpskerk, waar de financiën voor klaar schijnen te liggen, is nog niets gerealiseerd”, volgens voorzitter Sander Weel van het Ondernemersfonds. De hele omgeving van de Dorpskerk zou begaanbaar gemaakt worden, waarbij er een pad om de kerk zou ontstaan. In de groenpartijen zou echt onderhoud worden gedaan, waardoor het er allemaal wat ordelijker en aantrekkelijker uit zou komen te zien. In diezelfde plannen zou de zogenaamde ‘Bomenlaan’ langs de oorlogsgraven begaanbaar worden overdag. 

Sinds 2018 is er wel veel over gediscussieerd, maar werd er weinig zichtbaar. Restaurant ’t Eethuysje en het eerdaags geopende Carter staan met smart te wachten op de beloofde herinrichting. Deze twee restaurants hebben mooie plannen voor het plein om het echt gezellig te maken.

Met de petitie hopen de ondernemers de gemeente te bewegen om te beginnen met de vier jaar oude plannen. De petitie ondertekenen kan via www.petities.nl/petitions/transformeer-het-kerkplein-in-castricum