Politiek café op en over het strand

Algemeen
Toekomstbeeld Zoomers: 2 meter hoger, met minder horeca en strandhuisjes.
Toekomstbeeld Zoomers: 2 meter hoger, met minder horeca en strandhuisjes. (Illustratie: Aangeleverd)

CASTRICUM AAN ZEE – Er zijn nogal wat mooie plannen rondom het strand die om uitvoering schreeuwen. Strandpaviljoenexploitanten en de beheerder van het parkeerterrein nodigden dinsdag de toekomstige politieke vertegenwoordigers uit, om hierover van gedachten te wisselen. 

Door: Aart Tóth

Woordvoerder van de strandexploitanten, Vincent Meurs van Zeezicht, presenteerde de huidige en toekomstige situatie. Vincent schetste kort de bijna 100 jaar strandgeschiedenis van Castricum aan Zee. Daarbij kwam uitgebreid het ‘ABC boek 2015’ ter sprake toen het merendeel van de huidige plannen al gepresenteerd waren. Het boek werd toentertijd aan de toenmalige raadsleden gepresenteerd en zeer enthousiast ontvangen, waar het helaas bij bleef. Nu ruim 7 jaar later, een nieuwe een poging om toekomstige raadsleden en misschien ook college te motiveren nu echt stappen te zetten.

Nieuw leven voor oude plannen

De paviljoen uitbaters en P aan Zee zijn daarbij de gangmakers en deels financiers, maar actie vanuit gemeente is daarbij onvermijdelijk. Al jaren liggen er plannen over de opwaardering van het strandplateau, strandopgang en parkeerfaciliteiten. Ambtelijke en politieke regels zorgden ervoor dat er weinig gebeurde met die mooie plannen. De plannen zijn wel deels verwezenlijkt met de herplaatsing van Sports at Sea afgelopen week. 

Debat

Het debat over vier stelling werd subliem geleid door Mees Hartveld, waar om niet in tijdnood te komen een kookwekker en fluitje uitkomst bood om binnen de afgesproken tijd te blijven. De ruim 40 aanwezigengenoten tijdens het debat van het natje en droogje, dat uitstekend was geregeld door Deining.


De acht politieke partijen tijdens de debatten, met Martin Coenen VVD, Gerard Brinkman GL, Mariska Tauber Lokaal Vitaal, José Smits PvdA, Danielle Pino Forza, Ivor Balke D66, Ron de Haan VrijeLijst en Elize Bon CDA. (Foto: Aart Tóth)

Toeristenbelasting

Martin Coenen van de VVD laat weten ‘De plannen prachtig te vinden, maar wel beschamend dat ze al bijna acht jaar bestaan en er maar weinig van terecht is gekomen. Mariska Tauber van Lokaal Vitaal liet de loftrompet schallen over de bestaande plannen en liet weten in de komende regeerperiode hier werk van te maken. Dit kon op steun rekenen van de overige politici. Genoemd werd dat het zeker noodzakelijk is, een deel van de toeristenbelasting bij de plannen terecht te laten komen.

Groenlandse steltloper 

Alle acht partijen zijn het erover eens dat het een ‘familiestrand’ moet blijven zonder op Bloemendaal of Zandvoort te lijken. Het jaarrond exploiteren is, met steeds meer bezoekers in de winterperiode een prima uitkomst,  is de algemene mening, ook vanuit de zaal. Gerard Brinkman van GroenLinks is tegen de jaarrond exploitatie van de strandpaviljoens. Dit om de een andere bewoner van Castricum aan Zee, de Groenlandse drieteenstrandloper, meer natuurlijke ruimte te gunnen. 


(Foto: Tapio Kaisla)

Fietsenstalling en toiletten

Brinkman en Martin Coenen, van VVD, waren beide voorstander van uitbreiding van de fietsenstallingruimte, naar bewaakt voor scooters, bakfietsen en e-bikes inclusief laadpunten. Het kort parkeren voor auto’s is voor alle partijen een hot item.

Danielle Pino van Forza is er tegen om meer gemeenschapsgeld te steken in extra voorzieningen, publieke ruimte te upgraden. GroenLinks sloot zich daarbij aan. Openbare toiletten, ook voor bezoekers met een beperking, is een wens van alle partijen.

Hopelijk komen de plannen het na verkiezingen in maart in een stroomversnelling, en kan er in het strandseizoen van 2022 al deels van genoten kan worden. We gaan het meemaken na 16 maart!