Volop lente bij Dierenduintje met uitbreiding

Algemeen
Fred en Willa met een van de pasgeborene.
Fred en Willa met een van de pasgeborene. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – Iets eerder dan verwacht werd bij ’t Dierenduintje aan de Duinenboschweg de lente aangekondigd met de komst van een nieuwe inwoner in de gedaante van Geit Jopy. Niet dat Jopy een nieuwgeborenen was, maar ze bleek een andere verassing met zich mee te dragen. In oktober werd Jopy van de slacht gered. Na al enige weken te hebben genoten van de verzorging van Fred & Willa Bakker, bleek ze in verwachting van maar liefst twee geitjes! De kleine tweeling huppelt er intussen vrolijk rond. Zo werd het bestand van 65 dieren zomaar even uitgebreid met drie. Niet gepland, wel gewenst, bij Kinderboerderij ’t Dierenduintje.

Door Aart Tóth

Stichting ’t Dierenduintje werd 1 juni 2001 opgericht, maar was al vele jaren bezig en bestaat intussen dus al ruim 26 jaar. Ze kan zich alleen draaiende houden via sponsoring en giften. Het merendeel van inwoners van ’t Dierenduintje is daar terecht gekomen omdat ze een of ander mankement opliepen in de natuur of op een boerderij. Door het ontbreken van aandacht en verzorging zouden deze dieren het niet volhouden. Die aandacht en verzorging krijgen ze volop bij ’t Dierenduintje van Fred & Willa en een aantal vrijwilligers die bij toerbeurt aanwezig zijn. Buiten de dieren is het terrein een soort kwekerij op verschillend gebiede. Fred houdt zich daarbij bezig met kweken van bijzondere bloemensoorten, fruitbomen en plantjes waar de naam amper van is uit te spreken.

Doelstellingen

Er is altijd wel werk op het terrein, dag en nachtverblijven van de ruim 70 dieren zijn nogal onderhoudsgevoelig. Daarnaast zijn er ook nog zo’n 30 duiven van Fred, die worden aangevuld met wilde duiven die lekker een maaltje mee komen eten tijdens voedertijd. De doelstellingen van ’t Dierenduintje laten geen twijfels over. Met stip bovenaan ‘Natuureducatie’, wat in het kort inhoud het leren omgaan met flora en fauna. Dan is ‘Het houden van allerlei soorten dieren’ een stelling die uitgebreid uitgelegd kan worden met geiten, schapen, varkens, konijnen, kippen, duiven, eenden en ganzen in verschillende uitvoering.


Pinky en Lenny in vol ornaat in eigen onderkomen. (Foto: Aart Tóth) 

Namen

Alle dieren hebben een naam en daarbij ook hun eigenschappen. Bij de geiten is er een soort begroetingsritueel bij binnenkomst. Even bokken en aanhalen. Het gigantische varken Pinky is te groot om over het hele terrein te banjeren en heeft dus een eigen plek compleet met nachthok en minivarken Lenny. Vlak ernaast is moeder Geit druk aan het eten inslaan, waarbij haar jongen de vriendelijkheid zelf zijn en je meteen komen begroeten en aangehaald willen worden. De geboorte van de twee geitjes blijkt als een lopend vuurtje door het dorp te gaan, gezien de bezoeken van oppas oma’s en opa’s met kleinkinderen aan ’t Dierenduintje. Dan lopen er ook nog twee katten en een prachtige herdershond Polly rond, sllemaal in hun eigen gebied.

Dierenweide

In de dierenweide kom je de vele bewoners van ’t Dierenduintje tegen: in de konijnenberg, de eendenvijver of duiventil. Daartussen vermaken schapen en geiten vermaken zich. Genoeg gelegenheid erbij te gaan zitten om te genieten van de dieren. Natuurlijk blijkt niet allemaal goud wat er blinkt. De dieren moeten ook nog bij regelmaat gevoederd worden of hebben een dierenarts nodig. Het terrein kan ook wel eens wat onderhoud gebruiken om de dieren ook in de nacht of bij slecht weer goed op te vangen. Nou is Fred toevallig heel handig met het fabriceren van allerlei zaken, maar eten en materiaal kost nu eenmaal Euro’s. Fred & Willa houden het geheel draaiende via giften van bezoekers, sponsoring van bedrijven, maar snakken eigenlijk naar meer ondersteuning hun levenswerk voort te zetten. Wilt u hun helpen voort te blijven bestaan? Wordt dan donateur!! U wordt donateur zodra u een bijdrage overmaakt op rekening (IBAN): NL10 INGB 0009 3532 59, t.n.v. Stichting ’t Dierenduintje te Castricum. U ontvangt dan 1x per jaar de digitale nieuwsbrief “Beestenboel” waarin allerlei informatie staat over de stichting, de dieren, vrijwilligers en natuur. Tevens wordt u extra lief aangekeken door de vrijwilligers en dieren!

Toekomst

Fred & Willa zien de toekomst positief tegemoet en verheugen zich op de komende lente, met misschien nog meer jonge dieren en groepsgerichte rondleidingen om kinderen van jongs af vertrouwd te maken met het dierenleven, maar ook de planten daaromheen. Dat begint met de uitleg en binnenkijken in een insectenhotel en de bloemen en planten. En natuurlijk de jongste aanwinst, de pasgeboren geitjes.


Begroeting bij binnenkomst. (Foto: Aart Tóth)