Fietsen langs groene kansen in Castricum

Algemeen
Het is hoopgevend om te zien wat individuen kunnen realiseren.
Het is hoopgevend om te zien wat individuen kunnen realiseren. (Foto: Theo Versteegen)

CASTRICUM - Tien deelnemers fietsten zaterdag 5 maart met de Klimaatcoalitie Castricum langs: een regenwater tuin, de bomen HUB, Schelgeest plantsoen, een energie neutraal huis, de elektrische deelauto, zonnecentrale Schulpstet, schoonwatervallei oer IJ, dertien fruitbomen, bosplantsoen, snippertuin en kruidenheuvel en -last but not least- het Zonnehuis.

Door: Karen Faber

De Klimaatcoalitie Castricum had afgelopen zaterdag een klimaatfietstocht door het dorp georganiseerd. Een groepje geïnteresseerden stapte in de zon op de fiets, om in de directe omgeving te horen over groene initiatieven van dorpsgenoten. En om tegelijkertijd onderweg aandacht te vragen voor de komende Klimaatmars van 12 maart.

In de Geelvinkstraat zagen we hoe je slim veel regenwater op kan vangen en water kan besparen. Hard nodig in tijden van extreme droogte. Via de Mient, waar bewoners gezamenlijk een bloemenstrook voor de bijen hebben gerealiseerd, reden we naar de Bomenhub van MeerBomenNu, waar vandaag bomenstekken werden uitgedeeld. Dan langs het plantsoen aan de Schelgeest – mooi maar niet meer zo vanzelfsprekend. Nu oude plannen weer op tafel zijn komen te liggen over een westelijke randweg. 

Via een klimaatneutraal huis aan de Bakkummerstraat (met een warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte) fietsen we langs de 2 elektrische deelauto’s aan de van der Mijleweg. Dat moeten we meer worden, misschien wel 25 in 2025, maar daarvoor zijn meer deelnemers nodig dan de 15 mede-eigenaren van nu.

We stoppen bij de Zonnecentrale aan de Schulpstet. De 112 panelen zijn niet te zien, maar ze liggen daar wel op het grote platte dak, namens 25 bewoners van Castricum. Een zonnige en koude dag als deze zorgt voor een piekopbrengst van zonne-energie. Gelukkig zien we de panelen ook op steeds meer huizen. Maar op nog meer huizen ontbreken ze nog steeds en dat is jammer.

En dan gaat de tocht verder over het viaduct. Aan onze linkerhand zien we het resultaat van het prachtige initiatief van de Hoge Weide, waar een soortenrijk natuurlandschap is ontstaan. Even verderop zien we aan onze rechterhand de gave combi van waterberging en natuurontwikkeling, daar waar ooit het OerIJ liep – nu onderdeel van de Schoon Watervallei.

Het is belangrijk overvloed aan water te kunnen schutten bij extreme regenbuien die door klimaatverandering steeds vaker zullen voorkomen. Dat daar rekening mee wordt gehouden, noemen we klimaatadaptatie. Beter nog is het als de waterafvoer vertraagd kan worden omdat de bodem veel water kan opnemen. Dat lukt nu niet, omdat er helaas nog zo ontzetten veel tegels en stenen in de tuinen liggen. 

Het is hoopgevend om te zien wat individuen kunnen realiseren. En hoe veel initiatieven er zijn in het dorp; teveel om in een paar uur langs te fietsen. Het was ook inspirerend om samen te bedenken hoe we meer kunnen realiseren de komende vier jaar. Hoe we kunnen zorgen dat ook onze gemeente daadwerkelijk het klimaat serieus neemt. Plaats maken voor bomen en permacultuur, niet alleen denken aan parkeerplaatsen voor de auto. Dat is een van onze wensen. 

Aan het eind van deze koude dag delen we flyers uit bij Geesterduin. “Er is nu wel wat ernstigers aan de hand” bromt een man me toe, wijzend op de oorlog in de Oekraïne. Wij zien verbanden; de waarde en de kwetsbaarheid van een echte democratie is ons door Poetin wel duidelijk gemaakt. Net zoals onze afhankelijkheid van Russisch gas. Dat moet anders!

We hebben goed klimaatbeleid nodig, ook in onze dorpen. Laat je stem horen en zorg dat die groen is. En loop mee zaterdag 12 maart in de Klimaatmars. Start 14.00 uur vanaf Huis van Hilde naar het gemeentehuis.

Afbeelding