Bij Bakker stopt!

Algemeen
Simone Bakker: 'Wie maakt mij los, ik stop ermee!'
Simone Bakker: 'Wie maakt mij los, ik stop ermee!' (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - In mei 1983 kwamen Johan en Ida Bakker aan de Dorpsstraat wonen. Buiten een woning was er ook winkelruimte. In eerste instantie werd dit alleen een Glashandel, later ook met lijstenmakerij en winkel voor kunstschilder artikelen. Het werd een succesvolle onderneming, met later ook een werkplaats op de Castricummer Werf. Ook de lijstenmakerij en attributen voor Beeldhouwers, Kunstschilders, Pentekenaars en zo meer vonden gretig aftrek in Castricum en in de regio. Ida kon zoveel succes niet meer aan, waarna dochter Simone in 2003 het team kwam versterken. Ze begon als lijstenmaker. Vooral door de wekelijkse inlijst opdrachten namens de toenmalige Hoogovens was er veel te doen. 

Door Aart Tóth

Toen er een plekje vrij kwam als verkoopster, schoof Simone door naar de winkel. En dat bleek een schot in de roos. Simone heeft van jongs af aan natuurlijk te maken gehad met veel creativiteit, en is echt als een vis in het water in de winkel. Het zou tijdelijk zijn, om haar ouders even door het “personeelstekort” heen te helpen. Maar 18 jaar later werkte ze er nog steeds, en met veel plezier. En werd de keuze gemaakt om zelfs de winkel van haar ouders over te nemen. 

In januari 2021 was dan eindelijk het officiële overdracht moment, maar wat een slechte timing bleek dat te zijn. De winkel zat op dat moment in de eerste lockdown door corona. Het was een slechte start, maar natuurlijk was er hoop op betere tijden. 

Buiten de winkel hield Simone zich al jaren bezig met het Ondernemersfonds, met het organiseren van Seizoenmarkten en acties als Handje Contantje, modeshows en regelen van rode lopers en ballonnenbogen voor winkelingangen. Haar resolute optreden daarbij en opstropen van de mouwen zorgde voor veel waardering bij de deelnemende ondernemers. Zij was daarbij de pusher om gevestigde winkels tijdens een seizoenmarkt open te houden en een marktkraam te bemannen. Er kwamen immers nooit zoveel bezoekers op één dag in het Dorpshart als tijdens een seizoenmarkt, dus laat van je horen. Zelfstandige ondernemers zagen dit veelal wel zitten, maar winkelketens lieten veelal verstrek gaan. Simone kreeg het met haar argumentatie voor elkaar hier een positieve draai aan te geven.

Nu 1,5 jaar later, na boven beschreven tegenslagen, heeft Simone te stoppen met de winkel. “Het is niet haalbaar meer, financieel, maar ook mentaal hebben de lockdowns er te veel ‘ingehakt’. Het doet me heel veel, ik vind het een zware beslissing, ik hoop alle klanten nog te zien voordat ik definitief de deur sluit”, aldus Simone. Dat sluiten gaat niet van de ene op de andere dag, er is nog genoeg tijd ‘Snoep’ te halen voor kunstenaars in het huidige karakteristieke pandje in de Dorpsstraat 102 te Castricum. Na bijna 40 jaar is op 1 september 2022 de deur gesloten, waarna het pand te huur is. 

Drijvende kracht

Simone Veldt-Bakker gaat zeker niet stilzitten, ze zoekt naar een leuke baan waarbij zij de drijvende kracht blijft bij het Ondernemersfonds met aantrekkelijke acties en inzet.