De Reis van De Nachtwacht in de Hoep

Algemeen
In WOII ging De Nachtwacht langs allerlei schuilplaatsen in Noord-Holland en de regio Castricum.
In WOII ging De Nachtwacht langs allerlei schuilplaatsen in Noord-Holland en de regio Castricum. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Deze week is er tweemaal een lezing over Rembrandt in bezoekerscentrum de Hoep.  In De Reis van de Nachtwacht wordt verteld welke omzwervingen het meesterstuk van Rembrandt tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gemaakt. 

Via allerlei schuilplaatsen in de kop van Noord-Holland en de regio Castricum en Heemskerk werd het uiteindelijk in het zuiden van Nederland veiliggesteld. Ook andere kunstschatten werden in verband met het dreigende oorlogsgevaar in het diepste geheim verborgen. Waar waren de schuilplekken? Hoe verliep de reis en wisten de Duitsers er van?

De lezing bestaat uit drie delen:
-Rembrandt als cultuursymbool, door Annelies Vessies-Aardenburg.
-Verborgen kunst in de Tweede Wereldoorlog, door kunsthistorica Ina Lieshout.
-De Reis van De Nachtwacht, door Paula Beentjes. Met een persoonlijk verhaal over de garage van haar vader waar De Nachtwacht een nacht werd opgeslagen.

Ook wordt een historische film van het Rijksmuseum uit 1946 over de kunstschuilkelders getoond. De lezing duurt ca. 2 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.

Vrijdag 6 mei om 19:30 uur en zaterdag 7 mei om 14:00 uur. Aanmelden via www.dehoep.nl onder ‘activiteiten en excursies’.