Gemaal 1879 extra geopend

Algemeen
Iedereen kan komen kijken hoe het gemaal werkt.
Iedereen kan komen kijken hoe het gemaal werkt. (Foto: Gemaal 1879)

AKERSLOOT - De komende twee weekenden is Gemaal 1879 extra geopend. Eerst tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Daarna tijdens de kunstroute.

Op Molendag zal Gemaal 1879 geopend zijn met extra aandacht voor het werktuig en de waterstaatkundige infrastructuur in de omgeving. Sinds begin van dit jaar is het gemaal weer voor de volle 100% maalvaardig om hulp te kunnen bieden in het kader van klimaatverandering. 

Door klimaatverandering moet het overtollige regenwater snel worden afgevoerd

Met het Hoogheemraadschap en de Gemeenten Castricum en Uitgeest zijn afspraken gemaakt over het bieden van ondersteuning als door klimaatverandering het overtollige regenwater snel moet worden afgevoerd. We zijn er als stichting trots op dat we dat kunnen doen. Vandaar dat we in het kader van de Gemalendag ieder die hiervoor belangstelling heeft willen uitleggen en tonen hoe we onze nieuwe taak gaan vervullen. Ook Oer-IJ medewerkers zijn aanwezig om de historie nader uit te leggen. Tevens kunnen bezoekers de expositie bewonderen in de voormalige ketelruimte.

Kunstroute

Het weekend erna, 21 en 22 mei, is er in Akersloot een kunstroute. Dan ligt dan het accent bij de expositie van Gemma Distelbrink. Zo zijn elfenbankjes uit het bos terug te vinden op Elfenbankspiralen, de Elfenbankbollen, de Elfenbank, het Bollenbos en de Bollenprikken.

Veel van haar werk is geïnspireerd door de natuur. Flora en fauna hebben haar belangstelling. Vogelportretten die soms brutaal, dan weer sluw of grappig de wereld in kijken. Door de liefde voor de snavels en de fascinatie voor dode dieren samen te brengen ontstaat er nieuw werk. Gemma maakt haar kunstwerken uit klei. De natuurlijke uitstraling bereikt ze door ze in de zaagselton te smoren. Vuur en rook doen hun werk.

Gemaal 1879 is te vinden op het adres Fielkerweg 4 (Klein Dorregeest) te Akersloot. Komende twee weekenden open van 11.00 uur tot 17.00 uur. 

Zie ook: www.gemaal1879.nl en www.oerij.eu

Afbeelding