Is het nou Horecaplein, Dorpsplein of Dorpsstraat?

Algemeen
Het minipleintje met identiteitscrisis.
Het minipleintje met identiteitscrisis. (Foto: Google Maps)

CASTRICUM – Iedere Castricummer wist niet beter of het pleintje met een Kastanjeboom en horeca-uitbaters in de gevels het ‘Horecapleintje’ heette. Dit is in de volksmond het geval, zeker met afspreken: ‘ik zie je op het horecapleintje’. Met de nadruk op pleintje. Het is immers niet echt een plein, maar een ultra klein pleintje zonder te veel uitstraling waar toevallig wat horeca gevestigd was.

Dat veranderde in 2017 toen de toenmalige wethouder Kees Rood, bij het uitroepen van een naamgeving van het bewuste pleintje. Het volksmond Horecapleintje werd officieel uitgeroepen tot het ‘Dorpsplein’ en zou in de plannen van project ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’ verder onder handen worden genomen. De Kastanjeboom zou in onderzoek worden genomen om te zien of deze boom nog overlevingskans had. Zo ja, dan zou deze boom fungeren als een soort podium voor kleinschalige optredens en zelfs een soort Place Du Tétre met kunstschilders en werkstukken op hun schildersezels. De boombank rondom de boom zou daarbij moeten verdwijnen. Iedereen enthousiast, er gaat wat gebeuren in het Dorpshart om de aantrekkelijkheid te verhogen en meer uit te nodigen voor een bezoek.

Na die prachtige plannen en voorspellingen gingen er wat jaren overheen voor er wat zaken zichtbaar werden. Inderdaad was er bij de aankondiging een straatnaambordje aan een lantaarnpaal, die niet zo misstaan op een rotonde op de A9, bevestigd met een gele achtergrond en de naam ‘Dorpsplein’. Pleintje werd opeens Plein, zonder verdere aanpassingen. De boombank uitgraven bleek tegen te vallen omdat deze in beton gegoten was, waarbij ook een deel van de wortels in het beton stonden. Alles weer dicht gestraat om het maanden later weer open te maken en boombank boven beton afgezaagd en resten bleven zitten. Vervolgens werd de grond om de boom weggezogen en vervangen door gecultiveerde.

Ondanks de officiële aankondiging van de naamgeving ‘Dorpsplein’ is deze nog steeds niet terug te vinden in de gemeentelijke straatnamenlijst na zes jaar. In Persberichten vanuit de gemeente werd rondom 5 mei gesproken over festiviteiten op het ‘Horecaplein’, dus vroegen wij om opheldering. De postadressen van de horeca op het Horecapleintje, dan wel Dorpsplein, is Dorpsstraat om het nog iets ingewikkelder te maken.

De vraag werd via afdeling Communicatie doorgespeeld naar de afdeling ‘Adressenbeheer’, die even op antwoord liet wachten vanuit Alkmaar. Uiteindelijk blijkt de officiële naam ‘Dorpsplein’ omdat dit via een straatnaambordje is aangegeven, ondanks dat dit niet is verwerkt in het straatnamenregister. Maar nog steeds blijkt ‘Horecapleintje’ meer aan te slaan, zeker in gemeentelijke persberichten. Geen probleem, we halen er - ongeacht de naam - heus graag een drankje!