Samen zwerfafval opruimen voor een schoner Nederland.
Samen zwerfafval opruimen voor een schoner Nederland. (Foto: Recycle Valley)

Estafette voor het schoonprikken van het NoordHollands Kanaal

Algemeen

´Het is niet jouw afval, maar wel ons probleem´

DEN HELDER –  Arnout Schaap (52) begon ooit als enthousiaste vuilnisman in Gemeente Amsterdam en is inmiddels directeur van Recycle Valley. Door middel van educatie zet Recycle Valley zich al jaren in voor een schoner Nederland. Jaarlijks komt meer dan 35 miljoen kilo zwerfafval in de natuur terecht. Dat is geen mooi gezicht en niet goed voor de levende wezens in de natuur. Daar wil Recycle Valley iets aan doen en jij kunt daarbij helpen.

Door: Oesha van Dijk

25 juni komt Recycle Valley in actie met het estafette-evenement ‘NoordHollandsch Schoon’. Het doel van dit evenement is om het Noordhollandsch Kanaal vrij te maken van zwerfafval. De etappes lopen vanaf Den Helder tot aan Amsterdam en in elke stad en dorp waar het Kanaal doorheen stroomt kun jij je opgeven als afvalprikker. “Als niemand het zwerfafval opruimt, gaat het rechtstreeks de zee in. Den Helder heeft een sluisuitgang en daarmee vervuil je de zee. Dan is het afval van niemand meer en moeilijker op te ruimen” zegt Arnout Schaap. Normaal geef je tijdens een estafette het stokje aan elkaar door maar tijdens NoordHollandsch Schoon mag iedereen hetzelfde tijdstip beginnen. Elke etappe is ongeveer 3,5 kilometer lang. “Dit lijkt kort maar uit de ervaring blijkt dat je hier toch dat je hier ongeveer anderhalf uur mee bezig bent.”

We moeten zeggen: Dat stuk afval is niet van mij, maar ik ruimt het toch op

Schaap legt uit waarom het opruimen van zwerfaval zo belangrijk is: “We geven hiermee een signaal af: Zwerfafval kan niet. In Nederland zijn we al heel lang bezig met awareness programma’s over zwerfval. Dat gaat gelukkig goed, mensen gooien hun afval in een prullenbak en Nederland wordt steeds schoner. Maar het is ook belangrijk om afval, dat níet van ons is, opruimen: afval opruimen van een ander hoort bij een schoner Nederland. 

De etappes lopen van Den Helder tot Amsterdam langs het Noordhollandsch Kanaal

We moeten met elkaar zeggen: dat stuk afval is niet van mij, maar ik ruimt het toch op. Want als ik het niet opruim, blijft het voor altijd liggen en dat is een probleem. Deze gedachtestroom is niet nieuw, Peter Smith uit Amsterdam had al 10 jaar geleden gezegd: Als iedereen een stukje zwerfafval opruimt hebben we binnen een week een probleem - dan ligt er namelijk te weinig zwerfafval om op te ruimen.”

Opgeven

Iedereen die enthousiast is en wil helpen om het Noord-Hollands kanaal schoon te prikken kan zich opgeven tot en met 24 juni via www.recyclevalley.nl. Recycle Valley zorgt voor prikstokken en vuilniszakken. “De enige kwalificatie die wij vragen aan de vrijwilligers is het vermogen tot het incasseren van veel complimentjes”, grijnst Arnout Schaap.

Over het kanaal

Noordhollandsch Kanaal is een waterweg van 80 kilometer die Den Helder met Amsterdam verbindt. Na de aanleg van een directe verbinding met de Noordzee in 1876 werd het Noordhollandsch Kanaal aanzienlijk minder vaak gebruikt, maar het is nog steeds een prachtig stukje geschiedenis om langs te lopen en te genieten van het water en het omliggende groen.

Arnout Schaap.
Het Noordhollandsch Kanaal loopt van Den Helder tot aan Amsterdam.
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Marie’s Mannen bij De Oude Keuken Uit 23 jun, 12:00
Afbeelding
Er gloort hoop voor boeren in onze provincie Algemeen 23 jun, 11:53
Afbeelding
Veel te zien en te doen in het atelier van Madeleine Freyée Atelierbezoek 22 jun, 21:14
Afbeelding
Kapotte spullen? Duurzaam advies? Kom naar Repair Café Algemeen 22 jun, 15:17
Afbeelding
Expositie in De Kemphaan: Onder de Huid 2 Uit 22 jun, 14:46
Afbeelding
Handbaldames Meervogels zoeken teamleden Algemeen 22 jun, 13:42
Afbeelding
800 doelpunten bij het Zilveren Hert Toernooi Algemeen 22 jun, 10:00
Afbeelding
Atelierbezoek bij Madam Art Video 21 jun, 11:41
Afbeelding
Fanatiek vanaf het eerste uur: Patrick Kingma Algemeen 21 jun, 10:08
Afbeelding
Topsporter Mo Maso motiveert bij Triatlon Castricum Algemeen 21 jun, 10:07
Afbeelding
Nieuw talent onder triatlon vrijwilligers Algemeen 21 jun, 10:07
Afbeelding
4e Editie Full of Life Triatlon in cijfers Algemeen 21 jun, 09:59