Coalitieakkoord gemeenteraad zet bouwen en wonen bovenaan

Algemeen
De Gemeenteraad Castricum voor de periode 2022-2026.
De Gemeenteraad Castricum voor de periode 2022-2026. (Foto: Gemeenteraad Castricum)

CASTRICUM - De vier partijen uit de coalitie van Castricum hebben vandaag hun coalitieakkoord gepresenteerd. Ook is bekendgemaakt wie de vier nieuwe wethouders worden. 

Coalitieakkoord Lokaal Vitaal, VVD, GroenLinks en CDA 

Het coalitieakkoord vormt de koers op belangrijke thema’s voor de komende vier jaar. Het zoomt in op de thema’s nieuwe woningen, klimaat, verkeer, economie, sociaal domein, gezondheid en financiën.  Het is een akkoord op hoofdlijnen. Zo kan het college flexibel inspelen op ontwikkelingen, die zich de komende vier jaar zullen voordoen. Daarnaast geeft het alle raadsfracties ruimte om, al dan niet in wisselende meerderheden, de koers van de gemeente mede te bepalen. De coalitie wordt gedragen door 16 van de 25 raadszetels.  

Bouwen en wonen

Uit het akkoord: ‘Voor de collegepartijen staat woningbouw bovenaan de lijst. De woningnood in de gemeente Castricum is immers hoog. [...] Dan hebben we het onder andere over starter, jonge gezinnen, senioren, nieuwkomers, inwoners die een tijdelijke oplossing zoeken en mensen met een zorgvraag.’ De collegepartijen willen meer passende woningen voor de inwoners. Zij willen dit bereiken met 40% sociale woningbouw, 40% middenhuur en -koop, en 20% vrije sector. Er zullen instrumenten worden ingezet zoals zelfbewoningsplicht en een actuele doelgroepenverordening. Er zijn brede plannen om meer te bouwen dankzij efficiëntere procedures. 

Klimaat en groen

Uit het akkoord: ‘De collegepartijen willen op de al genomen maatregelen een tandje bijzetten.’ Onder andere wordt er toegewerkt naar een circulaire economie. Daarnaast wordt klimaatbestendigheid geconcretiseerd met woningisolatie, zonnepanelen, meer bomen (500 per jaar) en het toeslaan van windmolens op het eigen erf van ondernemers. 

Aansluiting A9

Uit het akkoord: ‘Aansluiting vanuit Limmen op de A9 is dringend gewenst. [...] De gemeente zal binnen haar mogelijkheden een maximale inspanning doen om de aansluiting A9 gerealiseerd te krijgen.

Debat

Komende donderdag wordt nog een debat rondom het coalitieakkoord gevoerd.