Luchtfietsers vanuit Castricum naar Schiphol

Algemeen
De Castricumse delegatie riep op tot krimp van de luchtvaart.
De Castricumse delegatie riep op tot krimp van de luchtvaart. (Foto: Theo Versteegen)

CASTRICUM - In Castricum is geluidsoverlast van vliegverkeer een bekend probleem. Daarnaast maken inwoners zich bezorgd over vervuiling. Ook in de rest van het land is dit een thema. Daarom waren er afgelopen zaterdag zes manifestaties op de vliegvelden Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Maastricht, Groningen en Lelystad: onder de meer dan 250 deelnemers was een 15-tal Castricummers aanwezig waren. 

Luchtfietsers vanuit Castricum naar Schiphol

‘Krimp de luchtvaart’

Nog nooit eerder werd op zoveel Nederlandse luchthavens tegelijk actie gevoerd. Een brede coalitie van bezorgde burgers organiseerde de manifestaties. Onder andere Klimaatcoalitie Castricum, Fietsersbond Castricum, Transitie Castricum en de lokale afdeling van PvdD was vertegenwoordigd. De meeste deelnemers waren per trein gekomen, maar ook een groot aantal ‘luchtfietsers’ uit het hele land waren aanwezig.

Luchtfietsers

Een luchtfietser is iemand die mooie maar onuitvoerbare plannen maakt. Maar nu zijn er nieuwe luchtfietsers opgestaan! Zij laten zien dat reizen ook anders kan: zonder vervuiling, zonder lawaai en mét aandacht voor de wereld om ons heen. Luchtfietsen staat voor klimaatrechtvaardigheid, voor idealisme en durven dromen. 

Oproep aan Schiphol en de overheid

‘Krimp de luchtvaart’ was het thema waartoe op alle zes de locaties werd opgeroepen. De sprekers riepen Schiphol op  om de geluidsoverlast te reduceren, de uitstoot van CO2 en vervuilende uitstoot van stikstofoxides en fijnstof drastisch terug te dringen en om te stoppen met de hub-functie. Dat zou in de vorm van een serieus klimaatplan moeten worden vastgelegd. De overheid werd opgeroepen om een einde te maken aan de privileges die de luchtvaart al decennialang ten deel vallen, zoals btw- en accijnsvrijstellingen.

Schadelijke effecten

Het vliegverkeer boven ons land neemt sinds enkele maanden weer toe. Nu ook de overlast weer groeit, beseffen bewoners hoe groot de impact van het overmatige vliegverkeer is op hun leefomgeving en gezondheid. De luchtvaartindustrie heeft veel schadelijke effecten op de samenleving: hij levert een grote bijdrage aan de gevaarlijke opwarming van de aarde, hoognodige woningbouw wordt bemoeilijkt en de volksgezondheid loopt gevaar door geluidsoverlast, uitstoot van ultrafijnstof en kankerverwekkende stoffen. Ook het grondpersoneel op Schiphol, zoals de ‘koffergooiers’, staat bloot aan hoge concentraties ultrafijnstof van vliegtuigmotoren. En dat tegen een veel te laag loon. Ook alarmerende IPCC-rapporten roepen steeds weer op tot krimp van de luchtvaart. 

De actie werd gesteund door twaalf organisaties, waaronder Milieudefensie, Extinction Rebellion en Greenpeace. Opgeroepen werd om ook massaal deel te nemen aan de Klimaatmars 2022 op 19 juni in Rotterdam.