Leerlingen overhandigen geld aan Oekraïense weggeefwinkel

Algemeen
Thijs, Matthias, Mats en Sven mochten de cheque overhandigen.
Thijs, Matthias, Mats en Sven mochten de cheque overhandigen. (Foto: Jacqueline de Graaf-Buur)

CASTRICUM - Thijs, Matthias, Mats en Sven van basisschool Visser ‘t Hooft hebben woensdag geld overhandigd aan de Castricumse Kringloop Voor Oekraïense Vluchtelingen. Het geld is door alle bovenbouw leerlingen ingezameld met de verkoop van zelfgemaakte sieraden en vazen. 

Door: Loen van Gulick

Castricumse Kringloop Voor Oekraïense Vluchtelingen

De docenten hadden de leerlingen gevraagd, of er ideeën waren om iets doen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De leerlingen van de bovenbouw kwamen toen zelf met het idee zelfgemaakte kunstwerken te verkopen om geld in te zamelen. In de ateliers gingen de leerlingen van groep 5/6, 6/7 en 8 drie vrijdagen aan de slag. Ze hebben prachtige sieraden, mooie beeldhouwwerken en bijzondere vazen gemaakt. De vrijdag daarop was het zo ver: het verkoopwaar werd uitgestald op echte marktkramen, het hopen was op veel klandizie. En die kwam! Zo’n grote opkomst als deze dag, was er nog nooit geweest. Er werd ruim €460,- opgehaald. Juf Wytske van groep 6/7 denkt dat dat best wel eens zou kunnen komen doordat de opbrengst naar het goede doel zou gaan. 

Het exacte goede doel stond nog niet vast. Wytske: “De opbrengst zou sowieso naar de slachtoffers van de oorlog gaan. Maar hoe, dat wisten we nog niet. Precies op die dag stond er een stuk in de krant over de Kringloop Voor Oekraïense Vluchtelingen. Toen dacht ik: Hoe mooi zou het zijn als het naar een goed lokaal initiatief in Castricum zou gaan?”

Wytske Zijp legde contact met Jacqueline de Graaf-Buur. Ze was onder de indruk van het project en besloot dat het geld hier goed terecht zou komen. ‘Jacqueline en haar compagnon Vera zijn bezig met het regelen van transport richting Oekraïne. Daar is geld voor nodig. Daarnaast gaan ze er spullen van kopen voor de vluchtelingen die hier zijn. Sommige dingen, waar behoefte aan is, wordt niet ingeleverd bij de kringloop. Die kunnen hiermee ingekocht worden.”

De klas van juf Wytske is zo enthousiast, dat ze inmiddels ook een mooie vlag hebben gemaakt voor op het Kooiplein. Die hangt al: zo kan iedereen zien waar de kringloop zich bevindt. En het liefst wilden alle leerlingen woensdag wel mee om het geld te overhandigen. Thijs, Matthias, Mats en Sven waren de gelukkigen. Vol trots doneerden zij het geld namens de hele bovenbouw. Goed gedaan allemaal!

Meer info

De kringloop is open op maandag en woensdag van 15.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur. Jacqueline en Vera regelen het transport met stichting UAID. Meer info: www.uaid.nl en FB ‘Gratis kringloop voor Oekraïense vluchtelingen‘.