Uitkijken naar de Kunstfietsroute

Algemeen
Het werk van Suzan is vaak ‘conceptueel’, met een knipoog naar maatschappelijke issues.
Het werk van Suzan is vaak ‘conceptueel’, met een knipoog naar maatschappelijke issues. (Foto: Ed Bausch)

CASTRICUM - Duindorpen Bakkum en Castricum in lentetooi: dan weet je dat er een heel fijn weekend nadert. Eindelijk weer een echte Kunstfietsroute en dan ook nog de 25-ste editie. Op zaterdag 4 en zondag 5 juni zijn er 25 ‘stops’. Dat zijn de locaties waar in het Pinksterweekend veelal meerdere kunstenaars hun werk tonen. 

Door: Ed Bausch en Mieke Rozing

Al fietsend, bij voorkeur, beweeg je je dan door de natuur, door de straten en lanen, stap je binnen in wellicht ongekende panden en geef je jezelf onverwachte ontmoetingen met de kunstenaars en andere kunstfietsers. De kunstenaars, te gast uit de hele regio, bezorgen Castricum en haar bezoekers twee heerlijke dagen van inspiratie, vrolijkheid, reflectie, verwondering of noem het verbazing. Wie waar exposeert, waar er muziek bij klinkt, de routekaarten: het is allemaal te vinden op kunstfietsroutecastricum.nl. Die wordt muzikaal geopend met een gratis toegankelijk concert door docenten van Toonbeeld op vrijdag 3 juni, aanvang 20.00 uur in Geesterhage.

In datzelfde Geesterhage, maar dan aan de muren en op sokkels, is nu al de overzichtstentoonstelling te bekijken. Daar hangt trots het werk van alle deelnemers, als een voorproefje. Het atelierbezoek is dit keer een preview op wat er onder meer te zien is in het Pinksterweekend. We gingen langs bij drie deelnemers. De video kun je zien op www.rodi.nl 

Tonna Lucassen

Haar atelier ‘Achterom’ in Perspectief, dat prachtige gebouw bij binnenkomst in Bakkum vanaf de Zeeweg, heeft ze niet meer. Maar ze mag het nog wel één keer gebruiken voor haar deelname aan de Kunstfietsroute. Want Tonna Lucassen en de route horen bij elkaar. Samen met andere kunstenaars gaf ze haar atelier daar extra glans tijdens vorige edities, in een serene en bloemrijke sfeer. 

De tekst loopt door onder de foto.


Een penning in de hand van Tonna - Foto: Ed Bausch.

Daarom gaat haar werk ‘Apotheose’ zeker mee. “Ja, dat woord is me dierbaar en het werk dat ik die naam heb gegeven is dat ook.” Dat verhaal zal ze vast wel vertellen, te midden van haar beelden van puur brons of aluminiumcement, maar ook beelden met glas er in verwerkt, in alle kleuren. In afwachting van een nieuw atelier (“graag met hoogte, want die is voor een beeldenmaker zó belangrijk”) staat nu in haar zonovergoten tuinhuis het nodige van haar werk opgesteld. En daar vertelt ze over een leven lang kunstenaarschap. Te zien bij stop 19.

Florence Eijck

Met haar man maakt Florence verre reizen. Die leveren inspiratie én de materialen voor haar sieraden. Ze koopt er de edelstenen en half-edelstenen. “Ik ben ontwerper, geen edelsmid. Ik gebruik de edelstenen voor mijn ontwerpen en die zijn dus altijd helemaal uniek, er is nooit een tweede van. 

De tekst loopt door onder de foto.


Florence aan de ontwerptafel - Foto: Ed Bausch.

Ik gebruik de edelstenen voor mijn ontwerpen en die zijn dus altijd helemaal uniek, er is nooit een tweede van. Diamant, saffier, smaragd en robijn zijn de edelstenen. Jade bijvoorbeeld is een half-edelsteen.” De edelstenen zijn dus al geslepen, als ze die ergens koopt op een verre markt. “Met sieraden kun je het mooie van jezelf accentueren. Ze voegen iets toe aan je uitstraling, ze zeggen wie je bent.” Van haar hand is van alles te zien op stop 15.

Suzan Winder

In Schoorldam bewoont ze met haar gezin een gemoderniseerd huis, direct aan het Noordhollands Kanaal. Ze maakt haar werk in het (flink uitgevallen) washok of elders in huis. Maar voor haar grote werk kan ze ook terecht in een loods in de buurt. En dat alles naast haar baan in de zorg. ‘Suuz’ is echt toe aan exposeren, een eerste stap was meedoen aan de Bergense Kunst10daagse. Ze toont het werk van een jonge generatie. Veel van haar werk is ook ‘conceptueel’, met vooral een knipoog naar maatschappelijke issues. Of bekijk het tissues-doosje dat een verrassing herbergt. Suzan Winder werkt met veel soorten materiaal, olieverf, maar ook stof, borduurwerk, de tekenpen, houtskool, tekst. Alles verwerkt in vindingrijke combinaties. Kijk rond op stop 7.

www.kunstfietsroutecastricum.nl