Online bijeenkomst over autisme, het brein door de Nederlandse Hersenbank

Algemeen
Het menselijke brein is één van de grootste wetenschappelijke puzzels.
Het menselijke brein is één van de grootste wetenschappelijke puzzels. (Foto: Ana Sveths voor Pexels)

CASTRICUM - Stichting Auticafé Kennemerland verzorgt dinsdag 14 juni om 20.00 uur een online thema-avond met sprekers van de Nederlandse Hersenbank en het Amsterdam UMC. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden kan tot 14 juni 17.00 uur.  

Deze avond kunnen deelnemers de webinar volgen via Zoom of op locatie in de aula van de Juliana van Stolberg school in Castricum. Het thema van deze avond is: autisme, het brein en de Nederlandse Hersenbank. Er zijn twee sprekers: Mignon de Goeij, bureaumanager bij de Nederlandse Hersenbank en Anke Dijkstra, onderzoeker bij Amsterdam UMC.

Over de sprekers

Mignon de Goeij is bureaumanager bij de NHB, en zal vertellen hoe de NHB werkt. Haar taak is om ervoor te zorgen dat alles bij het NHB goed verloopt: het registreren van donoren, het uitvoeren van obducties, en het uitgeven van hersenweefsels aan onderzoekers.

Anke Dijkstra is één van deze onderzoekers, en zal vertellen over haar onderzoek met hersenweefsel. Zij onderzoekt anatomische veranderingen in het brein bij verschillende diagnoses, waaronder autisme. We weten vanuit het dementie onderzoek dat er bepaalde hersencellen betrokken zijn bij sociaal gedrag en interacties. Om autisme en deze hersencellen beter te kunnen begrijpen, is het noodzakelijk om naar deze cellen te kijken in het brein. Als we meer weten over dit puzzelstukje, kunnen we ook andere anatomische veranderingen beter begrijpen en in kaart brengen, wat op de langere termijn kan bijdragen aan een therapie.

Mignon de Goeij is tijdens de webinar op de locatie in Castricum aanwezig. Anke Dijkstra lukt het niet om op de locatie aanwezig te zijn, zij spreek via Zoom.

Autisme, het brein en de Nederlandse Hersenbank

Het menselijke brein is één van de grootste wetenschappelijke puzzels. De Nederlandse Hersenbank (NHB) heeft als doel om bij te dragen aan het beter begrijpen van het brein en van de verschillende diagnoses die mensen kunnen hebben met betrekking tot het brein. Bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer of Parkinson, maar ook depressie of autisme. Dit doet de NHB door donoren te registreren die hun hersenen na hun overlijden willen doneren aan de wetenschap. Wanneer een donor overlijdt, voert de NHB een obductie uit waarbij de hersenen worden uitgenomen. Daarna gaat de donor weer terug naar zijn of haar nabestaanden, en bewaart de NHB de hersenen. De hersenen worden vervolgens uitgegeven aan wetenschappers die hier onderzoek mee doen.

De avond is voor ouders van kinderen met autisme, volwassenen met autisme, mantelzorgers, familie, professionals etc. vanaf 16 jaar. Locatie: OBS Juliana van Stolbergschool, Juliana van Stolbergstraat 3 in Castricum. Ingang via het schoolplein aan de Prins Hendrikstraat tegen over nr 33. 

Meer informatie en aanmelden via de website. Wie naar de locatie wil komen kan contact opnemen via secretariaat@auticafekennemerland.nl