Een jonge deelnemer van het citizen science-project inspecteert zijn schepnet.
Een jonge deelnemer van het citizen science-project inspecteert zijn schepnet. (Foto: IVN)

Kinderen onderzoeken waterkwaliteit sloten Noord-Holland

Algemeen

NOORD-HOLLAND - IVN Natuurgidsen staan vrijdag 10 tot en met zondag 12 klaar met schepnetten, loeppotjes en zoekkaarten om kinderen van 4 t/m 12 jaar en hun (groot)ouders alles te leren over het leven in de sloot. De kinderen werken tegelijkertijd mee aan een citizen science project, want alle diertjes die zij vinden kunnen ze vastleggen op een speciaal telformulier en invoeren op waterdiertjes.nl. Aan de hand van alle verzamelde data kunnen wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen de waterkwaliteit beoordelen. Belangrijk, want nog altijd scoren veel slootjes en andere kleine wateren een onvoldoende. Interesse om langs te komen op een van de locaties? Neem contact op met de organisator van de desbetreffende activiteit. Bekijk alle activiteiten hier

Kokerjuffers en schaatsenrijders

Met de Slootjesdagen wil IVN Natuureducatie het waterbewustzijn vergroten. De in een sloot aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond het water is. Zo vormen haftenlarven, kokerjuffers, schaatsenrijders en geelgerande watertorren een indicatie voor een gezonde sloot. In vervuild water komen veel minder soorten voor. Wel vind je er onder andere steekmuglarven, waterslakken en slingerwormen. In de slootjes in Noord-Holland werden vorig jaar vooral waterkevers en bootsmannetjes gesignaleerd.

Geflatteerd rapportcijfer

De slootjes in de provincie Noord-Holland scoorden vorig jaar tijdens de Slootjesdagen gemiddeld een 6,6, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorige metingen die gemiddeld op een 5,7 uitkwamen. Toch is er nog weinig reden tot juichen. ‘Dit gemiddelde klinkt redelijk, maar daarbij moet de kanttekening worden geplaatst dat de meeste slootjes die tijdens de Slootjesdagen worden onderzocht de betere plekken zijn,’ stelt Froukje Rienks, onderzoeker bij NIOO KNAW. ‘De IVN-gidsen zoeken namelijk vooral sloten op waar ze kinderen wat van het onderwaterleven kunnen laten zien. Het is natuurlijk veel leuker als kinderen hun schepnetjes vol waterdiertjes hebben.’

Waterschappen

Met behulp van de telformulieren, die tijdens de IVN Slootjesdagen op waterdiertjes.nl worden ingevoerd, kunnen wetenschappers vaststellen hoe het staat met de waterkwaliteit. Deze data wordt vervolgens gedeeld met de waterschappen, die verantwoordelijk zijn voor de waterkwaliteit in ons land. 

Droogte

Naast vervuiling door onder andere bestrijdingsmiddelen, mest, riooloverstorten en medicijnresten is er tegenwoordig nog een ander probleem waarmee slootjes in delen van het land kampen: droogte. Zo komt het water op verschillende plaatsen steeds lager te staan en sommige slootjes, waar andere jaren nog gemeten werd, staan al droog. Dat is funest voor de biodiversiteit ter plekke. Bewust omgaan met watergebruik wordt daarom steeds belangrijker. Simpele maatregelen als een regenton in de tuin om water op te vangen zijn voor de natuur essentieel.


Afbeelding
Kampeerders winnen Bakkum Bruist Straatprijs Algemeen 22 sep, 19:48
Afbeelding
‘Eerste Kwartier’ met bubbels ingewijd Algemeen 22 sep, 19:46
Afbeelding
Soepcafé weer van start Algemeen 22 sep, 19:44
Afbeelding
Van Harten over de Liefde in De Oude Keuken Algemeen 22 sep, 19:41
Afbeelding
Week tegen de Eenzaamheid in Castricum Algemeen 22 sep, 19:39
Afbeelding
Burendag, Henri Schuyt Pakt Uit! Algemeen 22 sep, 19:38
Afbeelding
Eerste hulp aan kids bij ongelukken Algemeen 22 sep, 19:36
Afbeelding
Smaakmakers Festival 2023 al agenderen Algemeen 22 sep, 19:34
Afbeelding
Wandeling met muziek Algemeen 22 sep, 19:33
Afbeelding
‘Opvang Oekraïners niet zo eenvoudig’ Algemeen 22 sep, 19:29
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Najaarsschouw komt eraan: is uw sloot al schoon? Algemeen 20 sep, 11:34
Afbeelding
Twee beste wereldtijden tijdens Dam tot Damloop Algemeen 18 sep, 15:17