Topsporter Mo Maso motiveert bij Triatlon Castricum

Algemeen
Tussen Vincent Meurs en Patrick Kingma, die het sporten in Nederland mogelijk hebben gemaakt voor Mo.
Tussen Vincent Meurs en Patrick Kingma, die het sporten in Nederland mogelijk hebben gemaakt voor Mo. (Foto: Aart Toth)

CASTRICUM – Bij de komende triatlon Castricum doet professioneel triatleet Mo Maso mee. Hij doet echter niet mee om te winnen, maar om te coachen en te motiveren. Zodra hij over de finish is, zal hij zich omdraaien om de andere deelnemers aan te moedigen.

Door: Loen van Gulick

“Je hoeft bij een wedstrijd niet voor de winst te gaan,” zegt Mo, “want door te sporten, win je automatisch al. Je wint aan conditie, gezondheid, en bij een event als dit ook aan gezelligheid! Dus hoe dan ook, verliezen doe je nooit.” Die boodschap wil Mo overbrengen aan zo veel mogelijk mensen. Door zijn bevlogen levensverhaal weet je: deze boodschap, komt recht uit zijn hart.

Wie sport, wint altijd. Je verliest nooit

Zwemles van zijn vader

Mohamad Maso (28) stopte vorig jaar als topsporter. Twee decennia eerder werd de basis van die carrière gelegd in Syrië, waar de vader van kleine Mo en zijn broer Alaa zijn jongens leerde zwemmen. Beiden ontdekten hun liefde voor de sport. Alaa vond zijn talent in het water, Mo voegde daar hardlopen en fietsen aan toe. Sporten was hun leven. Maar ondertussen was er iets anders, dat hun leven bestempelde. De oorlog. Toen Mo 18 was, in 2011, was het trainen inmiddels bijna onmogelijk geworden. Het werd steeds moeilijker om naar buiten te gaan. Er was weinig eten, soms geen elektriciteit, met drinkwater moest zuinig aangedaan worden.

Olympische Spelen in Tokyo

Jaren later, Mo zat op de universiteit, pakte hij het sporten weer op. Maar toen was het tijd om te vluchten. Op de overvolle boot naar Europa was het voor vele ouders een geruststelling, dat er twee jongens op de boot zaten, die goed konden zwemmen. In Nederland en Duitsland, waar de jongens terechtkwamen, zorgde de sport voor afleiding, levenslust en ambitie. Mo wist het te schoppen tot de internationale top. Hij deed mee aan 33 internationale wedstrijden op alle continenten, hij sloot zijn carrière af op de Olympische Spelen in Tokyo.


Mo tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. (Foto: @momasotri)

Sportcoaching

Nu wil hij zich richten op sportcoaching. Zelf traint hij nog ‘weinig’, namelijk 15 uur per week, in plaats van de 30 uren die hij gewend is. Zo blijft er tijd over voor zijn nieuwe missie. “Ik wil iets teruggeven aan de sport, en aan de mensen in Castricum. Mijn pleegouders Vincent en Jolanda Meurs en ál hun vrienden hebben mij zo goed gesteund. Zonder hen had ik mijn Olympische droom niet kunnen waarmaken. ” Twee keer per week geeft Mo les aan een groep deelnemers van de komende Full of Life Triatlon; één zwemles en één looptraining.  


Mo deed in 2017 ook mee in Castricum. (Foto: Aart Tóth)

Triatlon tips

Twee keer per week geeft Mo les aan een groep deelnemers van de komende Full of Life Triatlon; één zwemles en één looptraining. “Ik geef tips, techniektraining en ik help met trainingsschema’s. Het niveau maakt niet uit. Je hoeft echt niet de snelste te zijn! Stel jezelf een doel, dat past bij jouw niveau en conditie, dát is de bedoeling van sport. Houd dat ook in gedachten op de wedstrijddag. Een praktische tip: de drie dagen voor de race moet je genoeg koolhydraten eten. Zoals rijst, aardappelen en pasta. Op de dag zelf neem je een goed ontbijt met havermout, yoghurt en fruit. Dat doe je drie uur van te voren. Daarna drink je tot aan de race water en isotonische sportdrank. Dan: houd je aan je plan en doe waar je voor getraind hebt.” 

Sporten is winnen. Je wint conditie, gezondheid en gezelligheid. Verliezen doe je nooit

Het lijkt Mo fantastisch als er volgend jaar misschien een kinderonderdeel toegevoegd kan worden aan Triatlon Castricum. Hij zou de kinderen er dan graag op willen voorbereiden. Daarom volgt hij op dit moment ook een opleiding tot zweminstructeur voor diploma A, B en C. Ook heeft hij de mogelijkheid aangeboden gekregen een opleiding tot looptrainingen bij Atletiek Vereniging Castricum te volgen en hij hoopt zich aan te kunnen sluiten bij het trainersteam als looptrainer. Tot die tijd geeft hij graag individuele sportcoaching. Wie interesse heeft, kan hem mailen via mohamad.maso93@gmail.com


Mo wil anderen brengen, wat de sport hem heeft gebracht. (Foto: Aart Tóth)

Mo tijdens de Olympische Spelen in Tokyo.
Mo deed in 2017 ook mee in Castricum.
Mo draagt het Syrische shirt met trots.