Madeleine voor haar paardenserie.
Madeleine voor haar paardenserie. (Foto: Ed Bausch)
Atelierbezoek

Veel te zien en te doen in het atelier van Madeleine Freyée

Algemeen

HEILOO - De ruis van de wind door de vol in blad staande bomen, en het gekwinkeleer van de vogels waaien de grote zonovergoten ruimte binnen. Een prachtplek op de route tijdens de Kunstparade, dit weekend. Madeleine Freyée heeft haar atelier en ruimte voor workshops en cursussen voor jong en oud aan de Overtoom 9, op Landgoed Willibrordus. Daarbinnen zie je het al meteen: hier werkt een multitalent. 

Door: Ed Bausch en Mieke Rozing

Er zijn niet veel verf- en tekenmaterialen en apparaten die geheimen hebben voor Madeleine. Een demo van allerlei cursussen en workshops kun je ook tijdens De Kunstparade zien, tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Je vind het atelier van Madam Art een stukje voorbij de Cultuurkoepel en het grote veld, en dan rechts om het pand heen. Daar kun je naar binnen.

Een prachtplek op de route tijdens de Kunstparade dit weekend

“Dit is wat ik het liefste doe.” Of eigenlijk zegt Madeleine het zo: “Als ik dit niet doe, kun je me opvegen.” Zelf scheppen en anderen lesgeven, het is haar allebei even lief. “Vooral het talent van jongeren uit de verf of ander materiaal laten komen, als aanvulling van wat ze soms op hun school meekrijgen….dat is geweldig. Plezier in het maken doorgeven aan anderen, dat is zo leuk. Ik heb zelf ook veel lesgegeven op scholen, en nu begeleid ik vooral leraren en docenten om beeldende vakken een meer volwaardige plaats terug te bezorgen in de klassen.” De in Egmond aan Zee geboren Madeleine kreeg haar opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.


(Foto: Ed Bausch)

Paarden verstopt in verf

Dieren en vrouwen, die zie je vooral op haar tekeningen en schilderijen. Nu is er een serie ‘vrouwen aan zee’. Op groot formaat en heel kleurig. “Het eerste beeld komt in één kleur op het doek, en als de vorm er is komen de andere kleuren.” Opvallend zijn ook de werken van de paarden op grote doeken soms bijna verstopt in de verf. Maar let ook op de serie kippen. “Ik werk graag in series.” In 2007 kwam ze vanuit Amsterdam terug naar de kust en bij wonder kwam al meteen het pand op het Willibrordus terrein op haar pad. “Dat was toen een van de eerst vrijkomende panden.”


De kippen van Madeleine. (Foto: Ed Bausch)

Uiten kan in veel vormen 

Madeleine is dus een alleskunner. “Daarom zijn mijn lessen ook gemixt, met gebruik van alle mogelijkheden en materialen. Wat je wilt uitdrukken kan allerlei vormen krijgen.” In haar atelier is alles aanwezig: potloden, kwasten, olieverf, acryl, ecoline, inkt, pastelkrijt. Net zo goed als een etspers, een kleiwals, platen voor lino’s, steen om in te hakken, een oven voor de keramiek. In de vensterbank staat een hele serie keramiek, gemaakt van papierklei. “Dat levert hele lichte kommen op.” Heel opvallend zijn ook de ‘ingezakte vazen’, helemaal met de hand gemaakt. Ze schrijft ook, met natuurlijk illustraties van eigen hand. Een droom voor over een paar jaar: kinderboeken uitgeven. Hout en metaal zie je niet in het atelier van Madeleine Freyée. Ook geen wol, hoewel…kijk, daar hangen gevilte sjaals! Kijk op www.madam-art.nl voor haar werk en alle cursusmogelijkheden.

Bekijk het filmpje over het bezoek aan het atelier hieronder.

Afbeelding
Kermisplezier in aantocht Algemeen 11 aug, 12:04
Afbeelding
Lars van Keulen naar Zuid-Afrika Algemeen 11 aug, 12:00
Afbeelding
Vrienden Van Avonden van de Skulpers Algemeen 11 aug, 11:57
Afbeelding
Expositie in en om De Kemphaan Algemeen 11 aug, 11:55
Afbeelding
Kleedjesmarkt, kinderen voor kinderen Algemeen 11 aug, 11:47
Afbeelding
Timmerdorpen gaan weer aan de slag Algemeen 11 aug, 11:46
Afbeelding
Jazz jamsessies weer van start Algemeen 11 aug, 11:45
Afbeelding
Autoluw Dorpshart wordt uitdaging Algemeen 11 aug, 11:41
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 8 aug, 17:39
Afbeelding
Scooterrijder zwaargewond na val op Geesterduinweg 112-nieuws 6 aug, 18:34
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:49
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Castricum

Op Rodi Castricum volg je het laatste nieuws uit Castricum. Rodi Castricum informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Castricum

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Castricum in je mailbox.