Er gloort hoop voor boeren in onze provincie

Algemeen
Gedeputeerde Rommel benadrukt dat ze de boeren in Noord-Holland niet weg wil hebben.
Gedeputeerde Rommel benadrukt dat ze de boeren in Noord-Holland niet weg wil hebben. (Foto: Bert Westendorp)

NOORD-HOLLAND - Het kabinet presenteerde eerder deze maand de plannen om de stikstofuitstoot te verlagen zodat de natuur zich kan herstellen. Gedeputeerden Esther Rommel (Natuur) en Ilse Zaal (Landbouw) reageren op de opgave, doen een beroep op het Rijk en belichten de stappen van Noord-Holland. De provincies moeten op 1 juli 2023 het plan af hebben waarin staat hoe zij de doelen gaan bereiken.

In Noord-Holland weinig intensieve veehouderijen

Dit is niet het begin van een geheel nieuw proces. Esther Rommel, gedeputeerde Natuur: “Al twee jaar werken we in de vierentwintig deelgebieden aan de afname van stikstofuitstoot- en neerslag. We hebben daarvoor intensief contact met onder andere onze boeren, industriële bedrijven en natuurorganisaties. We kijken nu hoe de doelen van het ministerie overeenkomen met onze doelen. Daarna onderzoeken we wat haalbaar is en hoeveel geld dat gaat kosten. De minister geeft richting, maar ik wil ook uitzoeken of en hoe dat concreet past in onze provincie. Ik begrijp dat die ruimte er is.”

Keuzes maken

Ilse Zaal, gedeputeerde Landbouw: “De noodzaak om stikstof terug te dringen heeft een grote impact op heel veel sectoren. Er moeten nog keuzes gemaakt worden en een concrete uitwerking ontbreekt nog. Maar het is duidelijk dat agrarische ondernemers staan voor een grote opgave. Er is al intensief contact met de boeren in Noord-Holland. En dat blijft zo. Wij willen de agrariërs ondersteunen zodat zij snel duidelijkheid krijgen over hun toekomstperspectief.”

Rechterlijke uitspraak

De stikstofaanpak heeft niet alleen gevolgen voor de natuur, maar ook voor de woningbouwopgave, de landbouw en de verduurzaming van de industrie, geeft gedeputeerde Rommel aan: “Door recente rechterlijke uitspraken over woningbouwprojecten komt onze woningbouwopgave in gevaar. Het ligt in Noord-Holland niet aan een gebrek aan locaties dat het moeilijk wordt om de ambitie van 100.000 woningen per jaar te halen, maar aan stikstofruimte. En door een andere rechterlijke uitspraak hebben we op die ruimte steeds minder grip.

Er lijkt hoop voor de boeren in Noord-Holland. Rommel benadrukt dat ze de boeren in Noord-Holland niet weg wil hebben: “In Noord-Holland zijn weinig intensieve veehouderijen. We bereiken al veel als onze boeren nog duurzamer gaan werken. Daar is ons beleid en hun inzet ook op gericht. Dat doen we samen met onze boeren die ook heel belangrijk zijn voor het beheer van de Noordhollandse natuurgebieden.”